Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Ventileren met ventilatiesysteem A

Dat ventilatie in een woning absoluut onmisbaar is, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar ben jij op de hoogte van de manieren waarop je een huis kan ventileren? Er zijn namelijk verschillende ventilatiesystemen op de markt, die elk op een andere manier gaan zorgen dat jouw huis geventileerd wordt. Laten we daarom beginnen bij het begin, met andere woorden: bij natuurlijke ventilatie oftewel een ventilatiesysteem A!

De manier waarop ventilatiesysteem A te werk gaat

De werking van ventilatiesysteem A is eigenlijk gebaseerd op een heel simpel principe, namelijk dat van automatische luchtcirculatie. Dit houdt in dat het ventilatiesysteem ervoor zorgt dat de hoeveelheid lucht in een ruimte altijd hetzelfde blijft. Komt er dus lucht bij, dan moet er ook weer lucht worden afgevoerd. Een ventilatiesysteem A gaat er daarom voor zorgen dat verse lucht als het ware je woning wordt ingezogen door de luchtdruk- en winddrukverschillen binnen en buiten de woning. Hierdoor ontstaat er een "schouweffect" die het teveel aan lucht op zijn beurt gaat afvoeren. Op die manier zal jouw huis dus constant van verse, zuurstofrijke lucht voorzien worden.


Hoe ziet zo'n ventilatiesysteem A eruit?

Om ervoor te zorgen dat er constant lucht wordt aan- en afgevoerd bestaat een ventilatiesysteem A uit twee delen: ventilatieroosters en een afvoerkanaal. De ventilatieroosters zorgen dat er lucht naar binnen kan worden gezogen en worden meestal in de ramen geplaatst. Je hoeft dit natuurlijk niet zelf te doen: het bedrijf waar je je ramen koopt, neemt deze klus op zich. Wie liever geen ventilatieroosters in z'n ramen heeft kan er trouwens ook voor kiezen om deze in de muur te plaatsen. Het afvoerkanaal van een ventilatiesysteem A bevindt zich dan weer standaard in het dak, en wordt gebruikt om de vochtige en vervuilde lucht weer naar buiten te voeren.

Vooroordelen over ventilatiesysteem A ontkracht

Hoewel ventilatiesysteem A erg goedkoop is in zowel uitvoering als gebruik, is niet iedere bouwheer even tuk op dit systeem.

  • ventilatiesysteem A ventilatiesysteem A
  • ventilatiesysteem ventilatiesysteem
  • ventilatieroosters ventilatieroosters

Het idee van ventilatieroosters in ramen roept bij veel mensen namelijk een nogal onesthetisch beeld op. Da's echter helemaal onterecht, want de nieuwste generatie roostertjes kan vrijwel onzichtbaar van buitenaf gemonteerd worden. En hoe zit het dan met insecten en storende geluiden van buitenaf? Ook hier hoef je je geen zorgen om te maken: de huidige roosters van ventilatiesysteem A blinken immers uit door hun akoestisch en thermisch isolerende kwaliteiten, en beschikken over prima inbraak- , insecten- en regenwerende eigenschappen. Laat je dus zeker niet afschrikken door de vooroordelen die de ronde doen over ventilatiesysteem A!

Windstilte, de vijand van ventilatiesysteem A

Zoals je ziet heeft het ventilatiesysteem A dus aan alles gedacht. De ventilatieroosters zijn nauwelijks zichtbaar, je hebt geen last van storende buitengeluiden, je hoeft je geen zorgen te maken dat het zou binnenregenen tijdens een stortbui, ... Ongeacht de weersomstandigheden zal een ventilatiesysteem A je woning dus continu voorzien van verse lucht. Is er bijvoorbeeld te veel wind, dan gaat de klep automatisch afsluiten zodat je binnen geen tochtgevoel krijgt. Er is echter wel één boosdoener die roet in het eten kan gooien, en da's windstilte. Wanneer er absoluut geen wind is zal een ventilatiesysteem A er immers niet in slagen om het gewenste debiet (dat is de hoeveelheid lucht die door je woning stroomt) te behalen. Gelukkig is windstilte niet meteen een vaak voorkomend fenomeen in ons Belgenlandje, en is dit dus over het algemeen geen probleem voor eigenaars van een ventilatiesysteem A.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
ventilatiesysteem A
ventilatiesysteem A
ventilatiesysteem A
ventilatiesysteem A
ventilatiesysteem A

De prijs en het onderhoud van een ventilatiesysteem A

Gezien het prijskaartje is ventilatiesysteem A een heel goede investering. Zo zijn de installatiekosten zelf eerder beperkt en zit je achteraf evenmin met extra kosten. Een ventilatiesysteem A werkt namelijk zonder ventilator, aangezien het principe van dit ventilatiesysteem gebaseerd is op automatische luchtcirculatie. Hierdoor zal het systeem geen elektriciteit verbruiken, wat erg voordelig is voor je portemonnee. Ook wat betreft het onderhoud is een ventilatiesysteem A bovendien een goede aankoop. Je moet gewoon af en toe de ventilatieroosters afstoffen, of er eens over gaan met de stofzuiger om stof op te zuigen. Een eenvoudig onderhoud én een voordelig prijskaartje dus!

Zelf een ventilatiesysteem A plaatsen

Wie zelf een ventilatiesysteem A wil plaatsen, denkt beter twee keer na voor hij aan deze klus begint. Je kan de ventilatieroosters immers niet zomaar lukraak gaan plaatsen waar het je uitkomt. Om ervoor te zorgen dat een ventilatiesysteem A goed werkt moet er eerst een situatiestudie worden uitgevoerd. Het systeem is namelijk gebonden aan de weersomstandigheden, zodat er in sommige gevallen wel eens een tochtgevoel of zelfs warmteverlies zou kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen gaan specialisten dan ook voornamelijk gebruik maken van afsluitbare ventilatieroosters. Indien je een ventilatiesysteem A wil, schakel je dus best altijd de hulp in van een expert.

Je woning ventileren met ventilatiesysteem A

Een van de manieren waarop je je woning kan ventileren is met een ventilatiesysteem A. Dit systeem wordt ook wel natuurlijke ventilatie genoemd, omdat de aan- en afvoer van lucht volledig op natuurlijke wijze gebeurt. Zo wordt de lucht aangevoerd via ventilatieroosters in de ramen of in de muur en wordt de vervuilde lucht weer afgevoerd via het afvoerkanaal. Zowel wat betreft het onderhoud als de prijs is ventilatiesysteem A daarenboven een goede aankoop, en dankzij de nieuwste generatie ventilatieroosters mogen alle vroegere vooroordelen over boord gegooid worden!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Ventilatiesysteem A , Ventilatiesysteem B , Ventilatiesysteem C , Ventilatiesysteem D
ventilatiesysteem A ventilatiesysteem ventilatieroosters