Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Ventileren met ventilatiesysteem B

Vieze geurtjes die je woning binnendringen en allesbehalve aangenaam zijn; het kan een dagelijks tafereel zijn voor wie in de stad of vlakbij industrie woont. Je woning zo luchtdicht mogelijk maken is hiervoor een oplossing, maar hoe zit het dan juist met de ventilatie? Het is immers absoluut noodzakelijk om je woning goed te ventileren, maar kunnen al die storende geuren je huis dan niet inglippen? Wanneer je kiest voor een ventilatiesysteem B zal dit niet gebeuren!

Zo werkt ventilatiesysteem B

Ventilatiesysteem B is eigenlijk een combinatie van mechanische en natuurlijke ventilatie. Zo wordt verse lucht aangezogen door middel van een ventilator, waardoor er een schoorsteeneffect ontstaat. Dit effect zal er op zijn beurt voor zorgen dat de vervuilde lucht op natuurlijke wijze weer naar buiten wordt afgevoerd, via ventilatieroosters in de ramen of via dakdoorvoeren. Dit is trouwens het omgekeerde principe van ventilatiesysteem C, waar verse lucht natuurlijk wordt aangevoerd en vervuilde lucht op mechanische wijze je woning verlaat. Het grote voordeel van een ventilatiesysteem B is bovendien dat de aangevoerde lucht makkelijk door een filter kan worden gevoerd, die alle vieze geurtjes verwijdert alvorens de lucht je woning binnenstroomt.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
ventilatiesysteem B
ventilatiesysteem B
ventilatiesysteem B
ventilatiesysteem B
ventilatiesysteem B

Het energieverbruik van ventilatiesysteem B

Dit type ventilatie lijkt dus interessant, maar toch wordt het erg weinig toegepast in woningen. De reden daarvoor is dat de ventilatoren van ventilatiesysteem B constant in werking zijn, waardoor ze ook voortdurend energie verbruiken. Da's dus niet meteen voordelig voor je portemonnee en ook voor het milieu is dit energieverbruik evenmin een goede zaak. Met het oog op energiezuinig wonen gaat men dan ook vaker kiezen voor een van deze twee ventilatiesystemen in plaats van ventilatiesysteem B:

  • Ventilatiesysteem D met de mogelijkheid tot warmterecuperatie (ook wel balansventilatie genoemd)
  • Ventilatiesysteem C met zelfregelende ventilatieroosters, en eventueel met de functie om het ventilatiesysteem enkel in te schakelen wanneer er vraag naar is

Wie zijn energieverbruik wil beperken, kiest dus best voor een van deze twee ventilatiesystemen. Daarnaast zal een volledig natuurlijk ventilatiesysteem A zelfs helemaal geen energie verbruiken. In dit artikel kan je hier meer over lezen.


Ventilatiesysteem B en de weersomstandigheden

In tegenstelling tot ventilatiesysteem A, waarbij windstilte een absolute boosdoener is, zal ventilatiesysteem B in alle weersomstandigheden de voorgeschreven ventilatienormen halen. Een nadeel van dit systeem is wel dat de aangevoerde lucht een licht tochtgevoel kan veroorzaken in de koudere periodes. Wanneer jij er net alles aan doet om je woning lekker warm en knus te maken, is dit natuurlijk een minder aangenaam kantje van ventilatiesysteem B...

De voor- en nadelen van ventilatiesysteem B

Het half mechanische, half natuurlijke ventilatiesysteem B wordt niet zo vaak toegepast voor de ventilatie van woningen. Hoewel de luchtafvoer natuurlijk gebeurt wordt verse lucht namelijk aangezogen door ventilatoren. Deze verbruiken constant elektriciteit, wat uiteraard niet erg positief is voor het energieverbruik van je woning.

  • ventilatiesysteem B ventilatiesysteem B
  • ventilatiesysteem ventilatiesysteem
  • ventilatie ventilatie

Daarnaast is ook het eventuele tochtgevoel een nadeel van ventilatiesysteem B, maar er zijn ook een aantal belangrijke voordelen aan dit systeem verbonden. Zo zal ventilatiesysteem B onder alle weersomstandigheden z'n werk doen en kunnen vieze geurtjes makkelijk worden weggefilterd wanneer de lucht je woning binnenkomt. Aan jou dus de keuze!

Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Ventilatiesysteem A , Ventilatiesysteem B , Ventilatiesysteem C , Ventilatiesysteem D
ventilatiesysteem B ventilatiesysteem ventilatie