Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Mechanisch ventilatiesysteem D

Natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie, een combinatie van beide, ... Om steeds te kunnen genieten van verse lucht in je woning heb je heel wat mogelijkheden. Wil jij bijvoorbeeld een ventilatiesysteem dat de lucht in je woning helemaal vrij maakt van stof? En dat eventueel ook nog eens bacteriën en pollen kan wegfilteren? Dan kan je kiezen voor het mechanische ventilatiesysteem D. Omdat alles mechanisch in z'n werk gaat heeft dit systeem namelijk heel wat voordelen te bieden. In dit artikel gaan we dan ook wat dieper in op wat ventilatiesysteem D voor jou kan betekenen!

Dit is mechanisch ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D is dus een systeem dat op volledig mechanische wijze je woning gaat ventileren. Om ervoor te zorgen dat de verse lucht gelijkmatig over je huis verdeeld wordt, moet er wel een netwerk van kanalen worden aangelegd. In tegenstelling tot andere ventilatiesystemen gaat een ventilatiesysteem D namelijk geen gebruik maken van ventilatieroosters in de ramen, maar dus wel van ventilatiekanalen. Bovendien is het voor de werking van het systeem belangrijk dat je huis zo luchtdicht mogelijk is. Het doel van het ventilatiesysteem D is immers om de hoeveelheid lucht in je woning constant te houden. Indien er allerlei kieren en spleten zijn zal het voor het ventilatiesysteem dan ook erg moeilijk zijn om alles in goede banen te leiden. Omdat het nogal moeilijk is om een bestaande woning luchtdicht te maken, én omdat het niet zo evident is om het kanalensysteem onzichtbaar weg te werken, wordt ventilatiesysteem D dan ook vooral gebruikt bij nieuwbouw woningen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
ventilatiesysteem D
ventilatiesysteem D
ventilatiesysteem D
ventilatiesysteem D
ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D: niet noodzakelijk een energievreter

Omdat ventilatiesysteem D volledig mechanisch te werk gaat moet je rekening houden met het permanente energieverbruik van de ventilatoren. Toch betekent dit niet dat ventilatiesysteem D meteen bestempeld moet worden als een systeem dat duur is in verbruik. Om ervoor te zorgen dat het energieverbruik wordt gecompenseerd kwam men namelijk met een handig snufje op de proppen: een warmtewisselaar. Deze haalt de warmte uit de af te voeren lucht en geeft deze af aan de verse lucht die terug de leefruimtes wordt ingeblazen. Met andere woorden: je krijgt een ventilatiesysteem met warmterecuperatie!

Propere en gezonde lucht dankzij ventilatiesysteem D

Naast warmterecuperatie heeft ventilatiesysteem D nog enkele andere interessante voordelen, zoals bijvoorbeeld filtering. Omdat alles mechanisch gebeurt kan je de aangevoerde lucht namelijk eerst laten filteren alvorens ze de kanalen ingaat. Op die manier kan je voorkomen dat stof je woning binnendringt (waardoor je minder moet afstoffen; altijd een pluspunt!), maar tegelijk is dit een voordeel voor je gezondheid. Je kan namelijk voorkomen dat de luchtkanalen verzadigd worden door vuil, wat een nadelig effect zou hebben op de kwaliteit van de binnenlucht. Daarnaast kan een ventilatiesysteem D eveneens worden uitgebreid met een elektronische filter die zelfs pollen en huisstofmijt weert. Ideaal voor mensen die te lijden hebben onder allergieën!


Onderhoud van ventilatiesysteem D

De filters van een ventilatiesysteem D zorgen er dus voor dat de binnenlucht in je huis altijd van een opperbeste kwaliteit is. Het spreekt echter wel voor zich dat de filters regelmatig vervangen moeten worden. Je hoeft trouwens niet zelf te gokken wanneer dat nodig is: het ventilatiesysteem geeft aan wanneer de filters aan een vervangbeurt toe zijn. Dit onderhoud wordt vaak gezien als een nadeel van ventilatiesysteem D, maar je mag niet vergeten dat onderhoud bij élk type ventilatie super belangrijk is! De filters van ventilatiesysteem D hebben natuurlijk wel een iets hogere kostprijs in vergelijking met andere systemen, maar in ruil hiervoor krijg je wel een op en top gefilterde binnenlucht.

Laat het legplan uitwerken door een specialist

Net zoals bij alle andere ventilatiesystemen is het ook bij ventilatiesysteem D belangrijk dat er vóór de plaatsing een uitgebreide studie gebeurt.

  • ventilatiesysteem D ventilatiesysteem D
  • ventilatiesysteem ventilatiesysteem
  • ventilatie ventilatie

De kanalen moeten immers met zo weinig mogelijk bochten worden aangelegd, omdat die het vermogen van de ventilatoren verminderen. Ook de overgangen tussen de kanalen moeten luchtdicht afgesloten worden om lekken te vermijden. Het berekenen van het systeem en het bepalen van het legplan laat je daarom best over aan een specialist. Wie écht graag de handen uit de mouwen wil steken, kan daarna nog altijd zelf het ventilatiesysteem D installeren.

Ventilatiesysteem D in combinatie met...

Is jouw keuze gemaakt en ga je je woning uitrusten met een ventilatiesysteem D, dan kan je er eventueel voor kiezen om het systeem nog wat verder uit te breiden. Sinds ventilatie verplicht is wordt de combinatie van ventilatiesysteem D met luchtverwarming namelijk steeds populairder. Wie kiest voor systeem D zal immers toch verplicht zijn om kanalen te plaatsen, welke je evengoed kan gebruiken voor de verwarming van je woonst. Daarnaast is ook de combinatie van ventilatiesysteem D met airco geen enkel probleem. Bij nieuwbouw is dit echter niet echt een aanrader, omdat je E-peil hierdoor zal stijgen.

Ventilatiesysteem D, iets voor jou?

Met een ventilatiesysteem D wordt verse lucht op mechanische wijze je woning binnengebracht en wordt vervuilde lucht eveneens mechanisch weer naar buiten afgevoerd. Dankzij deze manier van werken heeft een ventilatiesysteem D dan ook heel wat meer in z'n mars dan enkel het bieden van ventilatie. Denk bijvoorbeeld maar aan warmterecuperatie, filters die het stof uit de lucht filteren, speciale elektronische filters die ook nog eens pollen en huisstofmijt weghalen én de combinatie van verwarming en ventilatie. Lijkt dit je wel interessant? Dan is een ventilatiesysteem D zeker iets voor jou!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Ventilatiesysteem A , Ventilatiesysteem B , Ventilatiesysteem C , Ventilatiesysteem D
ventilatiesysteem D ventilatiesysteem ventilatie