Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Haal buiten naar binnen met een veranda

Donkere en grauwe winters: we kunnen er in België maar al te goed over meespreken. De meeste woningen hebben immers geen gigantische raampartijen, en zeker bij de iets oudere woningen komt er niet bijster veel daglicht binnen in de winter. Om op zulke momenten toch nog van de schaarse zonnestralen te kunnen genieten is een veranda dan ook de ideale oplossing. Iedereen weet immers hoe gezellig het kan zijn om 's winters achter het glas te genieten van het winterzonnetje, zonder dat je daarvoor kou hoeft te lijden. In de zomer zorgt een veranda er trouwens weer voor dat je binnen en buiten mooi in elkaar kan laten overlopen, zodat een veranda in elk seizoen wel iets te bieden heeft!


Beginnen bij het begin: de functie van je veranda

Om te bepalen hoe je veranda er juist zal uitzien is het belangrijk om eerst te kiezen welke functie deze zal hebben. Wordt het een heuse extra leefruimte met alles erop en eraan of eerder een overwinteringsruimte voor je buitenplanten? Of wil je er een mini paradijsje van maken door er een zwembad te installeren? Alles is mogelijk, maar je mag dus niet vergeten hier op voorhand al rekening mee te houden. Op die manier kan je gaan beslissen wat je nodig hebt voor jouw veranda: verwarming, ventilatie, stopcontacten, wateraansluitingen, isolatie,...? Deel dit ook op tijd mee, zodat je op voorhand een correcte en allesomvattende prijs voor je veranda kan opvragen en je dus niet voor verrassingen komt te staan.

Diverse materialen waaruit een veranda kan bestaan

Een aluminium veranda, een veranda in pvc, een veranda van hout of zelfs een stalen veranda: wat betreft de materialen heb je heel wat mogelijkheden.

  • veranda bouwen veranda
  • vergunning veranda veranda bouwen
  • prijs veranda vergunning veranda
  • aluminium veranda prijs veranda
  • veranda in pvc aluminium veranda

Je uiteindelijke keuze zal dan ook vooral afhangen van de specifieke voor- en nadelen van elk materiaal en natuurlijk ook van jouw persoonlijke keuze. Als materiaal voor het dak van je veranda kan je kiezen voor beglazing (meestal gaat men hier veiligheidsglas gebruiken) of voor synthetische materialen zoals kunststofplaten en plexiplaten. Natuurlijk is het eveneens perfect mogelijk om hetzelfde materiaal te kiezen als het dak van je huis, in leien of dakpannen. Wanneer we kijken naar het glas van de veranda kies je best hoogrendementsglas of zelfs zonwerende beglazing. Een veranda is immers perfect om in de winter of de tussenseizoenen te genieten van de schaarse zonnestraaltjes, maar in de zomer kunnen de temperaturen hier wel eens hoog oplopen. Zonwerende beglazing kan dan ook een slimme keuze zijn, net zoals speciale zonwering voor de veranda.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
veranda
veranda
veranda
veranda
veranda

Een veranda laten plaatsen

Een veranda bouwen is niet iets wat je even snel tussen de soep en de patatten kan doen. De plaatsing is immers echt specialistenwerk waarbij zeker de ondergrond, fundering en waterkerende laag erg belangrijke punten zijn. Wanneer je je veranda door een specialist laat bouwen geldt er trouwens ook een tienjarige aansprakelijkheid. Deze houdt in dat de verandabouwer gedurende tien jaar verantwoordelijk is voor problemen die een gevolg zijn van een foute of slordige plaatsing. Het is bovendien niet nodig om je veranda onmiddellijk op te trekken tijdens de bouw van je woning. Dit is wel iets makkelijker, maar natuurlijk ook wat kostelijker. Is je budget dus niet meteen toereikend genoeg, dan kan je de veranda ook achteraf pas laten bouwen.


  • veranda veranda
  • veranda bouwen veranda bouwen
  • vergunning veranda vergunning veranda

Isolatie en veranda's

Een veranda zonder isolatie is haast ondenkbaar, zeker als je de veranda ook als (verwarmde) leefruimte gebruikt. Daarom worden moderne veranda's meestal standaard voorzien van hoogrendementsglas en profielen met een lage U- waarde. Een goed geïsoleerde veranda moet bovendien gecombineerd worden met ventilatie om condensatie op de beglazing te vermijden. Regelmatig verluchten, of beter nog: het installeren van verluchtingsroosters in de profielen of een mechanisch ventilatiesysteem is dus echt wel noodzakelijk. Bij een bestaande, ongeïsoleerde veranda is het dan weer belangrijk dat de scheidingsmuur tussen de veranda en de rest van de woning goed geïsoleerd wordt. Op die manier voorkom je dat warmte van binnen kan ontsnappen via je veranda.


Heb je een vergunning nodig voor een veranda?

Wie zijn woning graag wil uitbreiden met een veranda gaat best niet halsoverkop aan de slag. In sommige gevallen heb je namelijk een vergunning nodig. Dit geldt echter niet altijd: voor een veranda tot maximum 4 meter hoog heb je bijvoorbeeld geen vergunning nodig, maar geldt er wel een meldingsplicht. Binnen deze meldingsplicht mag je maximum 40m² aan aangebouwde bijgebouwen plaatsen, waartoe dus ook je veranda behoort. Daarenboven moet je steeds binnen bepaalde afstanden van de perceelsgrens blijven.


Wil je dus graag een veranda gaan bouwen maar ben je niet helemaal zeker, raadpleeg dan eventjes je gemeente!

Een veranda op jouw maat

Een veranda biedt bescherming tegen weer en wind, terwijl de grote raampartijen juist een open gevoel geven naar de tuin toe. Zo kan je 's winters achter glas genieten van een waterzonnetje, terwijl je 's zomers de ramen kan openzetten om je tuin helemaal te laten overlopen in je veranda. Daarenboven kan je met het ontwerpen van een veranda heel wat kanten op, aangezien een moderne veranda de meest diverse functies kan hebben. Daarom zijn ook de prijzen voor veranda's heel uiteenlopend. Denk maar aan de materialen die je kiest, de vloer die in de veranda moet komen, of er elektrische voorzieningen nodig zijn, of je ventilatie wil voorzien, de verwarming die er al dan niet moet komen... Er zijn heel wat mogelijkheden om de veranda van je dromen samen te stellen!
veranda veranda bouwen vergunning veranda