Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Veranderen van energieleverancier?

Iedereen heeft energie nodig om zijn huishouden draaiende te houden. Jammer genoeg kost deze energie redelijk wat geld: de afgelopen jaren bleven de prijzen voor gas en elektriciteit bij ons zelfs sterker stijgen dan in onze buurlanden. Om er zeker van te zijn dat je geen torenhoge onnodige kosten betaalt voor jouw energiefactuur, is het dan ook de moeite waard om de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Op die manier kan je te weten komen welke leverancier het beste aansluit bij jouw situatie.


Goed begonnen is half gewonnen: zoek de leverancier die bij je past

Het vergelijken van energieleveranciers hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn. Zo is het niet nodig om op je eentje een onderzoek op te starten, maar kan je dit simpelweg berekenen op internet. Op www.vreg.be kan je bijvoorbeeld op een snelle en makkelijke manier te weten komen bij welke leverancier je de meest voordelige prijzen vindt. Aan de hand van jouw jaarlijkse verbruik berekent deze module namelijk hoeveel je het komende jaar zou moeten betalen als je nu een contract afsluit met een bepaalde leverancier. Heb je iets gevonden dat perfect bij je past en wil je de knoop doorhakken, dan kan je overgaan naar de volgende stap: veranderen van energieleverancier.

Hoe stap je nu juist over naar een andere leverancier?

Veranderen van energieleverancier klinkt misschien ingrijpend en moeilijk, maar in werkelijkheid is er niets eenvoudiger! Nadat je een nieuwe energieleverancier hebt gekozen, kan je deze contacteren.

 
Heb je iets gevonden dat perfect bij je past en wil je de knoop doorhakken, dan kan je overgaan naar de volgende stap: veranderen van energieleverancier.

Dat kan op verschillende manieren: via een lokaal kantoor, door een formulier in te vullen op de website, of telefonisch. Het enige wat je daarna moet doen is het ondertekenen van een contract en vanaf dan regelt je nieuwe energieleverancier alles met de oude leverancier. Fluitje van een cent dus!

De nieuwe energieleverancier zorgt voor jou

Wat doet die nieuwe energieleverancier dan juist? Om te beginnen zal hij de omschakeling melden aan de netbeheerder. Dat gebeurt minstens een maand op voorhand, zodat de netbeheerder de tijd heeft om je meterstand op te vragen. Je kan jouw meterstand doorgeven, of de netbeheerder kan zelf een schatting maken. Daarvoor baseert hij zich op je vorige verbruiksgegevens. Van zodra de netbeheerder de meterstand heeft doorgegeven aan je oude leverancier, kan deze een slotfactuur opmaken. De nieuwe energieleverancier zal dan ook informatie krijgen waarmee hij kan inschatten hoeveel je hem moet betalen als voorschot. Onthoud wel dat het veranderen van energieleverancier minstens een tweetal maanden duurt.


Wanneer je overstapt naar een nieuwe energieleverancier, zorgt hij ervoor dat het nieuwe contract pas ingaat op de einddatum van het oude contract.
 

Opzeggen van je energiecontract

Wanneer je overstapt naar een nieuwe energieleverancier, zorgt hij ervoor dat het nieuwe contract pas ingaat op de einddatum van het oude contract. Wanneer jij dat oude contract echter al vroeger wil opzeggen, kan dat ook. Denk er wel aan dat er dan een minimum opzegtermijn van 1 maand geldt.

Wie zoekt, die vindt

Energie is absoluut onmisbaar in onze hedendaagse maatschappij, maar tegelijkertijd is energie ook erg duur. Daarom doe je er zeker en vast goed aan om de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken en zo de meest voordelige prijzen te vinden voor jouw situatie. Bovendien is er niets makkelijker dan het overstappen naar een nieuwe energieleverancier; deze regelt namelijk alles zelf met je oude leverancier. Voordelig en makkelijk: het vergelijken van energieprijzen is ongetwijfeld een slimme zet!


energieleverancier veranderen van energieleverancier nieuwe energieleverancier