Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Sfeer creëren met de juiste verhardingen

Een strakke tuin waar alles netjes binnen de perken wordt gehouden, een stadstuintje met enkele fleurige bloemetjes, een grote tuin waar alle planten mogen woekeren naar hartelust, ... Iedereen stelt zich iets anders voor bij de woorden "een sfeervolle tuin". Waar bijna iedereen het wél over eens zal zijn, is dat een goede tuin beschikt over een gezellig terras. Ook tuinpaden zijn een vereiste om je tuin optimaal te kunnen gebruiken, en om geen grasperkjes te vernielen is eveneens een oprit nodig om je auto in de garage te krijgen. Een terras, oprit en tuinpaden zijn allemaal soorten verhardingen die een belangrijke invloed uitoefenen op de sfeer die een tuin uitstraalt. Omdat deze verhardingen mee het uitzicht van een tuin bepalen en bovendien ook functioneel moeten zijn, neem je dus best voldoende de tijd om de juiste materialen te kiezen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
verhardingen
verhardingen
verhardingen
verhardingen
verhardingen

Tuinpaden en opritten

Verhardingen verbinden de ene locatie in een tuin met de andere, en dat op een zo praktisch mogelijke manier. Een tuin die in een heus doolhof verandert dankzij doodlopende tuinpaden is immers niet zo handig... Het doel van tuinpaden is om belangrijke plekjes met elkaar te verbinden, zoals de woning, het zwembad, het tuinhuis, enzovoort. Dankzij de verhardingen kan je op regenachtige dagen de gewenste bestemming in de tuin bereiken zonder natte voeten te krijgen. Ook het verplaatsen van kruiwagens, grasmaaiers en andere tuintoebehoren wordt makkelijker via verhardingen. Naast tuinpaden is ook de oprit belangrijk. Deze bevindt zich logischerwijze aan de voorzijde van een woning, waar hij een rechtstreekse verbinding vormt tussen de garage of parkeerplaats en de openbare weg.


Het terras

Ook het terras is een belangrijke verharding in een tuin. Omdat dit het uitgesproken plekje is om lekker te eten op warme dagen, gezellig te keuvelen met vrienden of om gewoon van het zonnetje te genieten, kan je je terras best aanleggen op een rustige plaats. Bovendien kan je een terras best naar het zuiden richten, zodat je optimaal kan genieten van de zon. Let er, indien mogelijk, ook op dat er een mogelijkheid tot schaduw in de buurt is. Bomen of struiken kunnen namelijk perfect fungeren als natuurlijke zonnewering, zodat je op hete dagen kan kiezen of je in de zon of in de schaduw wilt vertoeven.

Soorten verhardingen

Het materiaal voor verhardingen is een ander paar mouwen. Er zijn namelijk zo veel verschillende materialen verkrijgbaar voor tuinpaden, een oprit of een terras, dat een keuze maken geen makkelijke opdracht is.

  • tuin verhardingen
  • terras tuin
  • tuinpaden terras
  • oprit tuinpaden
  • stedenbouwkundige vergunning oprit

Zo kan je om te beginnen kiezen voor keramische tegels of klinkers. Deze materialen worden het vaakst gebruikt voor allerlei soorten verhardingen. Ten tweede kan je ook natuursteen gebruiken voor de verhardingen in je tuin. Natuursteen is een duurzaam materiaal dat bovendien uniek is in haar vorm. Verder vormt een houten terras een perfecte aanvulling voor een tuin, dankzij de warme uitstraling. Wil je een terras met de warme uitstraling van hout maar met de voordelen van kunststof, dan bestaan er ook terrasplanken in houtcomposiet. Deze combineren de beste eigenschappen van hout en kunststof. Ten slotte kan je betonklinkers gebruiken voor verhardingen. Deze zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en bovendien zijn er ook waterdoorlatende varianten.

Creatief met verhardingen

Niet alleen de kleur van de verhardingen bepaalt sterk het uitzicht van de tuin; ook de plaatsingswijze zal een verschil vormen.


Zo kan je subtiel spelen met de kleuren en legpatronen die de verschillende materialen toelaten. Zeker bij een kleine tuin kan je zo optimaal de beschikbare ruimte benutten en de tuin wat groter laten lijken. Bekijk daarom altijd grondig het gekozen materiaal en informeer goed naar de mogelijkheden en de eigenschappen ervan. Zorg zeker ook voor wat extra materiaal bij het bestellen, want eventuele bijbestellingen kunnen lichtjes verschillen qua kleur.

Heb ik een stedenbouwkundige vergunning nodig voor de verhardingen in mijn tuin?

Sommige werken aan en rond een woning mogen niet uitgevoerd worden zonder stedenbouwkundige vergunning. Voor de strikt noodzakelijke toegangen en opritten, zoals de toegang tot de voordeur en de garage, is een stedenbouwkundige vergunning echter niet nodig. Let wel op, want parkeerplaatsen in de voortuin vallen hier niet onder. 

  • tuin verhardingen
  • terras tuin
  • tuinpaden terras
  • oprit tuinpaden
  • stedenbouwkundige vergunning oprit

Alvorens je verhardingen gaat aanleggen in je tuin kan je dus best altijd even controleren of deze een stedenbouwkundige vergunning vereisen of niet.

Verhardingen in allerlei soorten en maten

Verhardingen maken een belangrijk deel uit van een tuin. Een terras, oprit of tuinpaden bepalen namelijk voor een groot deel mee het uitzicht van een tuin. Informeer daarom op voorhand goed naar de verschillende beschikbare materialen voor verhardingen, zodat je een goede keuze maakt wanneer je bijvoorbeeld je terras gaat aanleggen. Bovendien kan je subtiel spelen met de verschillende materialen door de kleur en legpatronen zorgvuldig te kiezen. Verhardingen bestaan er in verschillende vormen, kleuren en maten, zodat je voor elke tuin de verharding vindt die erbij past!
verhardingen tuin terras