Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De videofoon en parlofoon

Je hebt je na een zware werkdag net in de zetel genesteld met een lekker glaasje wijn en je lievelingsfilm, en dan plots... Gaat de bel. Wie kan dat nog zijn op dit uur?! Of je bent in de tuin aan het werken en zit volop met je handen tussen de planten, wanneer je in de verte de bel van je voordeur hoort rinkelen. Op zulke momenten is een parlofoon of videofoon érg handig om eerst even te controleren wie er aan je deur staat. Bovendien kan je ook kiezen voor een draadloze videofoon of parlofoon, die je makkelijk overal met je mee kan nemen. Veiligheid én comfort troef dus met videofonie en parlofonie!


Wat doet dat juist, zo'n videofoon of parlofoon?

Zowel een parlofoon als een videofoon bestaan eigenlijk uit twee delen: een binnenpost en een buitenpost. Met een parlofoon kan je zo spreken met de persoon die aan je voordeur of poort staat, terwijl je met een videofoon die persoon kan zien op een beeldschermpje. Op die manier kan je eerst eventjes controleren wie er aanbelt alvorens je deze bezoeker binnenlaat. Uiteraard kan je ook kiezen voor een combinatie van een parlofoon en videofoon, zodat je tegelijkertijd een babbeltje kan slaan met de persoon die je op het scherm ziet.

De belangrijkste onderdelen van een videofoon en parlofoon

Een binnen- en buitenpost zijn dé twee onmisbare onderdelen van een parlofoon en videofoon. Wie dat wil kan trouwens meerdere posten plaatsen, bijvoorbeeld eentje aan de voordeur en nog een aan de tuinpoort (zodat er daar kan worden aangebeld indien je poort gesloten is).

  • videofoon videofoon
  • parlofoon parlofoon

Ook binnen kan je meerdere posten plaatsen van je parlofoon of videofoon, die dan eveneens als intercom gebruikt kunnen worden. Onder andere erg handig om je hele gezin bij elkaar te roepen voor het avondeten! Deze binnenposten hoeven bovendien niet vast te zijn: je kan ook kiezen voor een draadloze videofoon of parlofoon. Dit is meestal een telefoontoestel, terwijl je voor een vaste binnenpost uit allerlei designs kan kiezen.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:

De installatie van een parlofoon of videofoon

Voor de installatie van een vaste videofoon of parlofoon komen er uiteraard wel wat kabels aan te pas. Bij nieuwbouw is dit geen enkel probleem: je kan de bekabeling makkelijk laten plaatsen tijdens het bouwen, zélfs wanneer je de installatie van je videofoon of parlofoon op zich liever nog eventjes uitstelt. Bij renovaties is het leggen van allerhande kabels natuurlijk al wat lastiger. In zulke gevallen schaf je dan ook best een draadloze video- of parlofoon aan, welke je heel wat slijp- en breekwerken zal besparen. Indien je een videofoon gaat installeren moet je wel eventjes opletten met de hoogte waarop je deze gaat plaatsen. Je moet er immers op letten dat hij ongeveer op persoonshoogte wordt afgestemd, want anders gaat je videofoon zijn doel een beetje voorbijschieten (letterlijk en figuurlijk).


 

Handige snufjes voor je videofoon of parlofoon

Zoals we al vermeldden kan je je parlofoon makkelijk uitbreiden met een intercomsysteem doorheen je hele woning, wat zeker een voordeel is voor oudere bewoners of voor mensen met een handicap. Wie houdt van technologische snufjes kan zijn videofoon of parlofoon bovendien ook laten koppelen aan zijn tablet of smartphone. Op die manier kan je ook als je weg bent je bezoek aanspreken en heb je alle controle over wie er voor je deur staat. Bij zo'n koppeling van je parlofoon of videofoon aan je smartphone moet je wel opletten met afwezigheids- of vakantieboodschappen op je antwoordapparaat. 


Het is immers niet de bedoeling om ongewenste gasten duidelijk te laten weten dat je er niet bent! Ten slotte hebben sommige installaties zelfs een functie waarmee je degene die aanbelt kan fotograferen of filmen, zodat je dit achteraf rustig eens kan bekijken.

Voordelen van een parlo- en videofoon

Een videofoon of parlofoon zorgt ervoor dat je kan controleren wie er aan je voordeur of poort aanbelt. Zo'n toegangscontrole zorgt er in de eerste plaats dan ook voor dat je je veiliger zal voelen, aangezien je niet zomaar de deur hoeft te openen voor ongekend (en misschien ongewenst) bezoek. Naast een verhoogd veiligheidsgevoel zal een videofoon of parlofoon bovendien ook zorgen voor meer comfort, aangezien je ongewenste bezoekers simpel kan weigeren vanuit je luie zetel. Met een draadloze binnenpost kan je de oproep bovendien overal in en rond je huis beantwoorden, of je nu van de zon aan het genieten bent in de tuin of in de woonkamer je favoriete tv-serie kijkt.

Een goede investering voor je woonst

Videofonie en parlofonie zijn twee uitvindingen die je vandaag de dag in heel wat woningen kan terugvinden. Zo kan je met een parlofoon alvast een praatje slaan met degene die aan je voordeur aanbelt, terwijl een videofoon je in staat stelt om deze persoon eerst even te bekijken (of je kan kiezen voor een combinatie van beide). Met een videofoon en parlofoon kan je dus als het ware controleren wie er toegang heeft tot je woning, waardoor je je een pak veiliger zal voelen. Naast een verhoogd veiligheidsgevoel zal een parlofoon of videofoon bovendien ook zorgen voor meer comfort, aangezien je ongewenste bezoekers simpel kan weigeren vanuit je luie zetel. Met een draadloze binnenpost kan je de oproep bovendien overal in en rond je huis beantwoorden. De installatie van een videofoon of parlofoon is de investering dus meer dan waard!


Interessante dossiers over toegangscontrole:
videofoon parlofoon draadloze videofoon