Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een vijver maakt je tuin helemaal af

Hoe groot of hoe klein een vijver ook is, hij vormt sowieso een echte blikvanger in je tuin. Daarnaast zijn vijvers ook een bron van rust en relaxatie; denk maar aan de zonnestralen die schitterend weerkaatsen op het wateroppervlak tijdens een zonnige dag, terwijl het gespetter van regendruppeltjes tijdens een bui aangenaam en gezellig in de oren zal klinken.


Een vijver maakt een tuin dus pas écht af, in welke stijl de inrichting ook mocht gebeuren. In dit artikel lees je meer over de perfecte ligging van een vijver, de mogelijke materialen en nog veel meer!

Veel of weinig zonlicht voor je vijver?

Een goed begin is het halve werk; de aanleg van een vijver begint daarom ook al bij het zoeken van een geschikt plekje. Een belangrijk punt hierbij is de situering van de vijver ten opzichte van de zon. Zo hebben waterplanten nood aan zo'n 6 uur zonlicht per dag, maar let erop dat je vijver ook niet 24 uur/24 baadt in het zonlicht. Een vijver in de volle zon zal immers al erg snel te kampen krijgen met algenvorming! Daarenboven zal ook de functie die jij voor ogen hebt (een siervijver, een vijver met vissen, een zwemvijver, ...) een belangrijke factor zijn bij het bepalen van waar je vijver terechtkomt. Moet je kiezen tussen ofwel zon, ofwel schaduw? Dan kies je best voor een plekje in de zon; hier kan je immers zelf nog altijd schaduw creëren.

 • vijvers vijver
 • vijver tuin vijvers
 • aanleg vijver vijver tuin
 • vergunning vijver aanleg vijver
 • vijver materialen vergunning vijver

Een vijver en bomen: geen goede vrienden

Vijvers hebben dus meestal nood aan een zekere hoeveelheid zonlicht, maar wat een vijver niét nodig heeft is de nabijheid van bomen (of andere planten die hun blaadjes verliezen). Wanneer je vijver omringd wordt door bomen zal je in het najaar immers druk aan de slag mogen gaan om alle bladeren uit de vijver te vissen. Daar komt nog eens bij dat de bladeren van sommige planten- en bomensoorten een negatieve invloed hebben op de waterhuishouding van je vijver, wat dan weer nefast kan zijn voor bepaalde waterplanten én –dieren.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
vijver
vijver

De ligging van je vijver ten opzichte van de woning

Wil je vanuit de keuken kunnen genieten van een idyllisch zicht op je vijver? Of is het voor jou belangrijk om het hele jaar door je vijver te kunnen zien vanuit de woonkamer? Ook dit zijn zaken die een belangrijke rol spelen om de ideale plek te vinden voor je vijver. Uiteraard hangt deze keuze ook af van wat er mogelijk is in jouw tuin. Denk bovendien ook eens aan je buurman (of –vrouw): zij willen misschien net niét gestoord worden door klaterend water wanneer zij buiten op hun terras zitten. Ga dus eerst misschien ook eens met hen praten alvorens je begint met de aanleg van je vijver!


 • vijvers vijver
 • vijver tuin vijvers
 • aanleg vijver vijver tuin
 • vergunning vijver aanleg vijver
 • vijver materialen vergunning vijver

Mijn vijver bestaat uit...

Vijvers kunnen uit diverse materialen bestaan. Wil je dat alles vooruitgaat, dan kan je kiezen voor een kant-en-klare voorgevormde vijver. Deze welgekende, zwarte vijverbakken moet je alleen nog inpassen in de grond en klaar! De afmetingen zijn wel beperkt, dus voor grotere of creatievere vormen gaat men eerder folies gebruiken. Hierbij moet je opletten met kwaliteitsverschillen, aangezien lekkages al snel voorkomen bij folies van een mindere kwaliteit. Een lek is gelukkig vrij snel te herstellen, maar dan moet je wel eerst je vijver helemaal of gedeeltelijk laten leeglopen. Een ander materiaal waarmee je een vijver kan realiseren is beton, hoewel dit niet echt goedkoop zal zijn. Betonnen vijvers zijn dan weer wél oersterk en lekkages zijn hier onbestaande.

Een heldere vijver

Is je vijver geïnstalleerd? Dan kan je beginnen met de waterplanten!


Deze dienen niet enkel als "mooi extraatje" voor je vijver; ze zorgen er eveneens voor dat het water helder blijft. Hoe ze dit doen? Simpel: waterplanten gaan alle voedingsstoffen uit het water opnemen, zodat er geen voedsel meer overblijft voor algen. Op die manier gaan waterplanten dus ook de groei van algen tegen. De belangrijkste plantjes zijn bovendien zuurstofplanten: deze onderwaterplanten gaan de voedingsstoffen opnemen en omzetten in zuurstof. Zij zijn dus eigenlijk onmisbaar voor een goede biologische balans van je vijver! Een nieuwe vijver zal in het begin trouwens altijd wel wat te kampen krijgen met algen, maar na verloop van tijd verdwijnt dit probleem (normaal gezien) weer vanzelf.

Het onderhoud van je vijver

Droom je van een mooie vijver, maar lijkt het onderhoud je eerder een nachtmerrie? Dan kan je best kiezen voor een visvrije vijver. Zoals we hierboven vermeldden zullen waterplanten er ook voor zorgen dat algen veel minder kans hebben om te groeien, maar je mag niet vergeten dat een vijver sowieso wat onderhoud met zich meebrengt. Wanneer je absoluut niets doet met je vijver zal hij namelijk al snel veranderen in een vies poeltje... De basis bestaat eruit om een goede filter te voorzien voor je vijver, die je natuurlijk regelmatig eens moet schoonmaken. Daarnaast moet je je vijver ook proper houden door bijvoorbeeld afgestorven plantjes en bodemslib te verwijderen.

Heb je een vergunning nodig voor een vijver?

Indien je vijver aan bepaalde voorwaarden voldoet, heb je geen vergunning nodig voor de aanleg ervan.

 • vijvers vijver
 • vijver tuin vijvers
 • aanleg vijver vijver tuin
 • vergunning vijver aanleg vijver
 • vijver materialen vergunning vijver

Zo is een vergunning niet vereist bij vijvers die zich binnen de 30 meter van je woning bevinden en die op minstens 1 meter van de perceelgrenzen verwijderd zijn. Je moet wel rekening houden met de totale oppervlakte van je vijver én die van andere, reeds bestaande niet-overdekte constructies (zoals terrassen, siervijvers of zwembaden). De totale oppervlakte van al deze dingen mag immers niet meer zijn dan 80m²! Twijfel je of je nu al dan niet een vergunning nodig hebt voor je vijver, dan ga best eventjes langs bij je gemeente. Zij kunnen je zekerheid geven!

Geniet van een vijver in je tuin

Een vijver in je tuin, da's sowieso hét plekje waar de aandacht altijd naar wordt afgeleid! En terecht, want vijvers zorgen voor een speciale sfeer en kunnen bovendien de ideale woonplaats zijn voor tal van waterdiertjes. Wil jij graag een vijver aanleggen, dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Denk maar aan de ligging (ten opzichte van de zon, ten opzichte van je woning, niet te dicht bij bomen...), de materialen waaruit de vijver kan bestaan, de waterplanten, het onderhoud en uiteraard de al dan niet vereiste vergunning. Heb je alles in beschouwing genomen en ben je klaar voor de effectieve aanleg van je vijver? Dan wensen wij je ontzettend veel plezier met je nieuwe waterpartij!


vijver vijvers vijver tuin