Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Zelf vlekkeloos vloerisolatie plaatsen

Wanneer je erover nadenkt, is de vloer van je huis eigenlijk het enige oppervlak waarmee je (bijna) altijd in contact staat. Vooral in de winter is het dan ook belangrijk dat je vloer niet té koud aanvoelt; niemand houdt immers van koude voeten! Om te garanderen dat de vloeren in je woning steeds aangenaam warm aanvoelen én om daarbovenop ook energie te besparen, is vloerisolatie dan ook geen overbodige luxe. Ben je trouwens een fanatieke doe-het-zelver, dan kan je ook eenvoudig zelf aan de slag gaan om je vloerisolatie te plaatsen. in samenwerking met Recticel Insulation helpen wij je alvast op weg, door een antwoord te geven op een aantal vaak gestelde vragen!


Wordt vloerisolatie altijd bovenop de vloer geplaatst?

Alvorens je als doe-het-zelver begint met het plaatsen van vloerisolatie, is het natuurlijk belangrijk om te beslissen op welke manier je nu juist je vloer gaat isoleren. Je kan namelijk vloerisolatie plaatsen onder de vloerplaat, bovenop de vloerplaat, of je kan het plafond van de kruipkelder gaan isoleren. Welke methode je kiest zal vooral afhangen van jouw situatie. Het is dus geen overbodige luxe om toch even de hulp te vragen van een expert inzake vloerisolatie! Bij Recticel Insulation vind je bijvoorbeeld een ruim aanbod aan diverse soorten vloerisolatie, aangepast naargelang jouw specifieke isolatieproject.

Welke materialen zijn er voor vloerisolatie bij nieuwbouw?

Om de vloer te isoleren bij nieuwbouw heb je twee opties: vloerisolatie in gespoten PU of harde isolatieplaten in PUR. 

 • vloerisolatie plaatsen vloerisolatie
 • vloerisolatie nieuwbouw vloerisolatie plaatsen
 • vloerisolatie leggen vloerisolatie nieuwbouw
 • isolatieplaten vloerisolatie leggen

Het voordeel van gespoten vloerisolatie is dat deze een uitvullings- én isolatielaag in één vormt, maar het nadeel is de slechtere isolatiewaarde ten opzichte van harde isolatieplaten. Daarenboven zullen de druksterkte en dikte niet overal gelijk zijn en kan je PU vloerisolatie niet zelf aanbrengen: geen echte optie dus voor de doorgewinterde doe-het-zelver. De isolatieplaten daarentegen hebben een uitstekende isolatiewaarde, een gegarandeerde druksterkte, en kan je eenvoudig zelf plaatsen.

Zijn er specifieke tips voor wie kiest voor vloerisolatie met harde isolatieplaten?

Indien je je vloer gaat isoleren met harde isolatieplaten voorzie je boven en onder de platen altijd best een PE-folie. Dit is een unieke folie die voorkomt dat er vocht kan indringen tussen de naden van de vloerisolatie. Voor een optimaal resultaat moeten de folie en de isolatieplaten elkaar minstens 10cm overlappen. Daarenboven is het belangrijk dat de platen goed op elkaar aansluiten, eventueel zelfs in twee lagen. Als er toch nog openingetjes overblijven in de vloerisolatie, kan je deze opspuiten met PU-schuim.


 • vloerisolatie plaatsen vloerisolatie
 • vloerisolatie nieuwbouw vloerisolatie plaatsen
 • vloerisolatie leggen vloerisolatie nieuwbouw
 • isolatieplaten vloerisolatie leggen

Wordt je vloer dikker als je vloerisolatie plaatst?

Het is inderdaad een feit dat je vloer dikker zal worden door het plaatsen van vloerisolatie. Het is dan ook belangrijk dat je van in het begin beschikt over voldoende opbouwhoogte. Het totale pakket voor vloerisolatie bevat namelijk een draagvloer, de isolatieplaten zelf, de gewapende chape en dan nog een afwerkingslaag. Detaillering vooraf is dus héél belangrijk wanneer je vloerisolatie gaat leggen!

Hoe zit het juist wanneer je vloerisolatie plaatst via het plafond van de kruipkelder?

Een andere mogelijkheid om je vloer te isoleren is door isolatie te plaatsen tegen het plafond van de kruipkelder. Op die manier kan de warmte van boven niet ontsnappen naar je kelder toe. Bij Recticel Insulation vind je bovendien ultradunne isolatieplaten, die tegelijkertijd over een uitstekende isolatiewaarde beschikken.


Op die manier krijg je een perfecte vloerisolatie én heb je nog steeds voldoende ruimte in je kruipkelder. De isolatieplaten kunnen mechanisch rechtstreeks bevestigd worden tegen het plafond of ze kunnen bevestigd worden op een lattenwerk: super handig dus!

Hoe bereken je de hoeveelheid vloerisolatie die je nodig hebt?

Het berekenen van de hoeveelheid benodigde vloerisolatie is echt kinderspel. Je hebt immers gewoon zo veel isolatie nodig als je vloer groot is; de vloeroppervlakte in m² dus. Wil je extra vloerisolatie plaatsen in twee lagen? Dan moet je de totale vloeroppervlakte gewoon maal twee nemen. Om hachelijke situaties achteraf te voorkomen bestel je wel best een beetje meer vloerisolatie dan effectief nodig is. Wanneer er dan iets misgaat heb je toch nog een reserve achter de hand!


Hoe lang duurt het alvorens mijn vloer terug belopen mag worden?

Indien je kiest voor vloerisolatie van Recticel Insulation, in de vorm van isolatieplaten, kan je de vloer onmiddellijk terug gebruiken. Daarenboven zijn de Recticel Insulation isolatieplaten voldoende groot om snel en eenvoudig een grote oppervlakte te kunnen isoleren. Het plaatsen van deze vloerisolatie zal dus geen overbodige tijd in beslag nemen tijdens het bouwproces, zodat je snel kan verdergaan met de andere werken!

Vloerisolatie van Recticel Insulation: snel en handig

Wil jij het hele jaar door je voeten lekker warm houden? En ook nog eens heel wat besparen op je energiefactuur? Dan is degelijke vloerisolatie een absolute must. Bovendien kan je deze makkelijk zelf plaatsen, als je maar gewoon rekening houdt met een paar belangrijke punten.

 • vloerisolatie plaatsen vloerisolatie
 • vloerisolatie nieuwbouw vloerisolatie plaatsen
 • vloerisolatie leggen vloerisolatie nieuwbouw
 • isolatieplaten vloerisolatie leggen

Voor de perfecte vloerisolatie op maat van jouw project kan je trouwens altijd terecht bij Recticel Insulation. Zij kunnen je eveneens gepaste raad geven en je alvast op weg helpen indien je graag zelf vloerisolatie wil plaatsen. Het is immers belangrijk dat je onmiddellijk zo goed mogelijk isoleert, zodat je dit maar één keer hoeft te doen!

Dit dossier in samenwerking met:

Zuidstraat 15
8560 Wevelgem
Tel. 056/43 89 43
vloerisolatie vloerisolatie plaatsen vloerisolatie nieuwbouw