Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Warm wonen met goede vloerisolatie

Het isoleren van vloeren lijkt misschien niet zo belangrijk als dak- of muurisolatie, maar toch is ook vloerisolatie een absolute must om warmteverliezen tegen te gaan. Via vloeren boven onverwarmde ruimtes of buitenruimtes kan namelijk een gedeelte van de warmte binnenshuis verloren gaan. Ook via vloeren die zich op de volle grond bevinden, zoals kruipkelders, kan er warmte ontsnappen. In tegenstelling tot verliezen via dak en muren zijn deze warmteverliezen eerder beperkt, maar dat is geen reden om vloerisolatie te negeren. Elke vorm van warmteverlies is namelijk een spelbreker voor wie het energieverbruik in zijn woning wil beperken. Goede vloerisolatie voorzien is dus zeker en vast een must!


Wat houdt goede vloerisolatie in?

Om goed te isoleren moet vloerisolatie aan een aantal voorwaarden voldoen. Om te beginnen moet de vloerisolatie een zo hoog mogelijke isolatiewaarde hebben. Omdat er meestal niet zoveel ruimte voor isolatie beschikbaar is wanneer je een vloer legt, kies je dus best voor zo dun mogelijke vloerisolatie. Om er zeker van te zijn dat deze goed isoleert kijk je ook naar de lambda-waarde, die best zo laag mogelijk is. Bovendien moet je ook zorgen voor vloerisolatie met hoge drukvastheid. Een vloer wordt namelijk constant belast en daardoor kan de vloerisolatie gaan vervormen. Wanneer je kiest voor isolatiemateriaal met hoge drukvastheid, wordt de vloerisolatie goed beschermd.

De dikte van vloerisolatie vs. de lambda-waarde

In tegenstelling tot wat sommigen denken, is het niet zozeer de dikte van het isolatiemateriaal dat telt. Wat wel belangrijk is, is de lambda-waarde.

 • isoleren vloerisolatie
 • vloer isoleren
 • isoleren van vloeren vloer
 • vloeren isoleren van vloeren
 • vloerisolatie kruipruimte vloeren

Zo kan een dun isolatiemateriaal met een lage lambda-waarde beter isoleren dan dikke isolatie met een hoge lambda-waarde. De nodige lambda-waarde van vloerisolatie is vooral afhankelijk van de plaats waar de vloer gaat terechtkomen. Vloeren op de volle grond vereisen namelijk betere isolatie (dus met een lagere lambda-waarde) dan vloeren boven een verwarmde ruimte. Ook kan de soort isolatie een sterk bepalende factor zijn. Er zijn diverse isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden als vloerisolatie. Om je vloer te isoleren kan je bovendien ook kiezen voor isolerende chape. Deze vorm van vloerisolatie heeft meestal wel een minder goede lambda-waarde dan andere isolatiematerialen. Een voordeel van isolerende chape is dan weer dat je als het ware twee werken in één keer kan uitvoeren, omdat isolerende chape zowel de functie van isolatie als van chape heeft. Door de chape en isolatie tegelijkertijd te plaatsen kan je dus heel wat tijd uitsparen.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
vloerisolatie
vloerisolatie
vloerisolatie
vloerisolatie
vloerisolatie

Bestaande vloer isoleren

Terwijl het bij nieuwbouw eenvoudig is om vloerisolatie te voorzien, moet je bij verbouwingen rekening houden met de hoogte van de bestaande vloer. Vloerisolatie plaatsen op een bestaande vloer is mogelijk (na-isoleren), hoewel de vloerhoogte dan onvermijdelijk met een aantal centimeter zal stijgen. In bepaalde situaties is het daarom interessanter om de bestaande vloer uit te breken en te vervangen door een vloer met geïntegreerde isolatie. Op begane verdiepingen zijn de mogelijkheden voor vloerisolatie iets uitgebreider, tenminste als er een kruipkelder aanwezig is. In dat geval kan de kruipruimte namelijk gebruikt worden om de vloerisolatie alsnog aan te brengen. Hoewel het dus mogelijk is om vloerisolatie te plaatsen in een bestaande woning, zullen er in de meeste gevallen toch ingrijpende werken moeten gebeuren. Het heeft immers weinig zin om slechts een deel van de vloer te isoleren, terwijl via een ander deel de koude in en uit de woning gaat. Het is dus belangrijk dat je steeds de hele oppervlakte van de vloer goed isoleert.


 • vloerisolatie vloerisolatie
 • isoleren isoleren
 • vloer vloer
 • isoleren van vloeren isoleren van vloeren
 • vloeren vloeren
 • vloerisolatie kruipruimte vloerisolatie kruipruimte
 • vloerisolatie vloerisolatie
 • isoleren isoleren

Vloerisolatie in de kruipruimte

Om een bestaande vloer na te isoleren heb je dus verschillende mogelijkheden. Als het gaat om een vloer op de benedenverdieping heb je zelfs nog meer mogelijkheden, tenminste indien je beschikt over een kruipkelder. Vloerisolatie in de kruipruimte kan worden geplaatst door ofwel de bodem van de kruipruimte te isoleren of door isolatie tegen de onderkant van de vloer te plaatsen. Zoals bij elk type isolatie is het ook hier belangrijk om koudebruggen zo goed mogelijk te vermijden. Een perfecte aansluiting van muur- op vloerisolatie is bij verbouwingen niet altijd mogelijk, maar toch kunnen bepaalde materialen zoals cellenglas en cellenbeton hiervoor een noodoplossing bieden. Wanneer je vloerisolatie plaatst in de kruipruimte moet je er ook op letten dat de ventilatie niet belemmerd wordt. Enerzijds omwille van vocht dat in de kruipruimte terechtkomt en moet kunnen verdampen, anderzijds vanwege de veiligheid. Zeker wanneer er een gasleiding ligt is dit heel belangrijk!


Vloerisolatie volgens de wet

Bij nieuwbouw en grondige verbouwingen moeten de vloeren voldoen aan de EPB-normering. Bij vloerisolatie boven een buitenruimte moet een U-waarde van maximum 0,6 W/m²K behaald worden, bij de overige vloeren is dat maximum 0,4 W/m²K. Om de installatie van vloerisolatie aan te moedigen keren verschillende gemeentes en netbeheerders interessante premies uit. Om te weten of ook jij recht hebt op een premie, kan je een kijkje nemen op onze premiewijzer.

De combinatie van vloerisolatie en vloerverwarming

Vloerisolatie is altijd interessant, maar zeker ook wanneer je vloerverwarming hebt. Zonder vloerisolatie zal de ontsnappende warmte namelijk ook voor een deel je kelder of kruipruimte verwarmen, waardoor je onnodig energie verbruikt. Om dat te voorkomen moet je de vloeren gaan isoleren zodat de warmte die de vloerverwarming produceert beter wordt binnengehouden.


vloerisolatie isoleren vloer