Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Vochtproblemen en vochtbestrijders

In elke woning kan je vocht terugvinden, da's nu eenmaal een feit dat vaststaat. Ademen, praten, koken, wassen, en ga zo maar door: vocht wordt op allerlei verschillende manieren geproduceerd. Naast dit (volkomen ongevaarlijke) huishoudelijk geproduceerde vocht kan er echter ook vocht zijn dat je woning schade berokkent. Deze vochtproblemen zijn meestal het gevolg van iets wat fout zit, zodat het belangrijk is om de oorzaak zo snel mogelijk in de kiem te smoren. Kleine symptomen kunnen immers grote vochtproblemen herbergen, zodat het best is om er op tijd bij te zijn en een goede oplossing te vinden.

Vochtproblemen brengen heel wat ongemak met zich mee

Vochtproblemen zijn absoluut geen pretje om in huis te krijgen. Vochtplekken, afbladderende verf en loskomend behang zijn slechts een paar van de problemen die vocht kunnen veroorzaken. Naast deze zichtbare vochtproblemen kan vocht in een woning trouwens ook een negatief effect hebben op de gezondheid van de bewoners. Schimmels en zwammen voelen zich namelijk in hun nopjes in een vochtige omgeving en kunnen allerlei problemen veroorzaken, onder andere aan de luchtwegen. Bovendien zal een huis met vochtproblemen ook snel dalen in waarde. Reden te meer dus om de oorzaak van de vochtproblemen snel op te sporen en te bestrijden!


De oorzaken van vochtproblemen

Vochtproblemen kunnen heel wat mogelijke oorzaken hebben: optrekkend vocht, condens in huis, constructiefouten, doorslaand vocht en ga zo maar voort. Daarenboven zijn vochtproblemen vaak een complex geheel van allerlei factoren. Het spreekt dan ook voor zich dat je best een gespecialiseerde firma in de arm neemt die de oorzaak van de vochtproblemen in je huis tot op de bodem kan uitspitten. Zij zullen eveneens de juiste middelen hebben om de vochtproblemen op te lossen.

Zoek de juiste vochtbestrijders om vochtproblemen op te lossen

Wanneer je last hebt van vochtproblemen in huis ga je deze liever niet proberen te verdoezelen met een nieuw laagje behang of een valse wand. Oplapmiddeltjes en verbergingsmethoden (zoals een ontvochtiger) laat je ook best achterwege.


Dit zijn immers allemaal zaken die de symptomen van de vochtproblemen gewoon gaan verbergen, maar ze allerminst gaan oplossen. Bovendien zal dit je op termijn handenvol geld kosten, aangezien de vochtproblemen gewoon verder blijven woekeren. Schakel daarom zo snel mogelijk de hulp in van een specialist zodat je de vochtproblemen bij de basis kan aanpakken!

Vochtproblemen: wie betaalt de schade?

Naast de esthetische ongemakken en de negatieve effecten die vochtproblemen op je gezondheid kunnen hebben, komen er ook nog eens de kosten bij om de schade te herstellen. Gelukkig hoef je hier als bewoner niet altijd zelf voor op te draaien. De volgende regels zijn namelijk van kracht:

Vochtpoblemen bij nieuwbouw

Voor nieuwbouw geldt de regel van 10-jarige aansprakelijkheid van de aannemer en/of de architect. Neem daarom contact op met de aannemer (bij constructiefouten) of je architect (in geval van een fout in het ontwerp). Bespreek samen de vochtproblemen en laat eventueel een bouwkundig expert het probleem vaststellen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:

Vochtproblemen bij een huurwoning

De eigenaar staat in voor de goede staat van de huurwoning. Hij of zij is dus verplicht om de vochtproblemen op te lossen.

Heb je te maken gehad met vochtproblemen, kijk dan zeker je verzekeringspolis nog eens goed na. Sommige verzekeraars dekken namelijk de vochtschade die ontstaat door bijvoorbeeld een lek in de leidingen.

Roep vochtproblemen zo snel mogelijk een halt toe

Een woning kan vochtproblemen missen als de pest. Vieze zwarte schimmel, vochtplekken, afbladderende verf: allemaal dingen die je woning serieus kunnen ontsieren. Alsof dat niet erg genoeg is zijn vochtproblemen ook nog eens schadelijk voor je gezondheid. Heb je dus te maken met vochtproblemen, haal er dan zo snel mogelijk een gespecialiseerde firma bij. Zij kennen de kneepjes van het vak en kunnen snel op zoek gaan naar de oorzaak van de vochtproblemen. Optrekkend vocht, constructiefouten, enzovoort: ervaren vochtbestrijders hebben voor elk van deze vochtproblemen een gepaste oplossing.
vochtproblemen vochtproblemen in huis vocht