Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Voegwerk is belangrijker dan je denkt

Wie op het punt staat om te gaan bouwen, moet heel wat keuzes maken. In het begin gaan er vooral knopen moeten worden doorgehakt wat betreft de materialen voor de muren (kiezen we voor bakstenen, betonstenen, cellenbeton, ...?), de kleuren van de ramen en deuren, enzovoort. Van de kleur van het toekomstige voegwerk daarentegen zal je op dat moment waarschijnlijk niet wakker liggen. Toch zijn de voegkleur en het voegwerk over het algemeen een belangrijk onderdeel van je gevel en zullen ze in grote mate het uitzicht van je muren bepalen. Hoewel het niet opvalt bestaan buitenmuren namelijk voor een aanzienlijk deel uit voegen. Het verschil tussen een woning die nog niet gevoegd werd en eentje waar het voegwerk al wel achter de rug is, is dan ook enorm.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
voegwerk

De functie van voegwerk

Voegen zijn niet alleen belangrijk om het uitzicht van muren te bepalen. Naast het esthetische doel hebben ze namelijk ook een beschermende functie. Zo zorgt het voegwerk er in de eerste plaats voor dat er niet zomaar regenwater in de spouw kan terechtkomen. Tegelijkertijd zijn voegen waterdampdoorlatend, zodat binnendringend regenwater kan verdampen van binnenuit. Hierdoor verhoogt de goede vochthuishouding in de muur en worden vochtproblemen binnenshuis voorkomen.

De kwaliteit van voegwerk

Het spreekt voor zich dat de kwaliteit van het voegwerk mee bepaald wordt door een correcte plaatsing. Zo wordt bij nieuwbouw aangeraden om minstens twee weken te wachten alvorens te beginnen met de voegwerken, en wacht men in de praktijk soms zelfs enkele maanden. Op die manier heeft het aanwezige bouwvocht voldoende tijd om te verdampen en zal het risico op scheurtjes of uitbloeiingen sterk verkleinen. Daarnaast speelt ook de samenstelling van de voegmortel een belangrijke rol, omdat het voegwerk heel wat te verduren zal krijgen. Voegwerk van een mindere kwaliteit krijgt helaas maar al te vaak te kampen met vorst- of vochtschade of aantasting door zuren, zouten en chemische stoffen in de buitenlucht. Zeker wanneer je bouwt in de kustregio's of in industriegebieden, is dat een belangrijk aandachtspunt.

Meegaand voegwerk en traditioneel voegwerk

Muren voegen kan op verschillende manieren. Zo kan je kiezen voor meegaand voegwerk of doorstrijken: hier gaat men de muren tijdens het metselen onmiddellijk mee voegen. Een nadeel van meegaand voegwerk is dat dezelfde mortel gebruikt wordt als voor het metselwerk, waardoor de kleurkeuze iets beperkter is dan wanneer je achteraf pas zou voegen. Een ander nadeel is dat kleurverschillen, die afhankelijk zijn van het weer en de samenstelling van de mortel, niet uit te sluiten zijn. Een voordeel van meegaand voegwerk is dan weer dat het een goedkopere techniek is, aangezien de aannemer niet meer moet terugkomen en de stellingen dus ook maar één keer moeten worden opgebouwd. Daarnaast zorgt meegaand voegwerk voor zeer sterk voegwerk en zullen er nooit problemen zijn met de hechting tussen voegmortel en metselmortel. Een andere techniek is het traditionele voegwerk. Hier wordt de woning eerst volledig gemetst en gaat men pas daarna voegen. Deze techniek wordt uiteraard altijd toegepast bij renovatie en meestal ook bij nieuwbouw, aangezien meegaand voegwerk niet zo vaak wordt gebruikt.

Wanneer voegen?

In principe kan je best één winter wachten om de voegwerken te beginnen. Zo kan het vocht in de mortel verdampen en in de winter ook uitvriezen. Anders kan dat vocht immers zorgen voor kleurschakeringen in het voegwerk. Door de jaren heen is de voegmortel er wel sterk op vooruit gegaan, zodat je eigenlijk ook al sneller kan starten met voegen. Op zich kan het dus geen kwaad om al onmiddellijk met de voegwerken te beginnen, hoewel wachten toch nog altijd de voorkeur heeft. Op die manier kan je trouwens ook de kost van het voegwerk nog een tijdje uitstellen.

Renovatie: voegwerk herstellen

Is het voegwerk van jouw muren door de jaren heen beschadigd geraakt, of zou je graag eens van voegkleur veranderen? Dan heb je de mogelijkheid om de muren opnieuw te voegen. Dit is echter niet zo'n makkelijke klus. De bestaande voegen moeten namelijk eerst verwijderd worden door deze uit te slijpen of uit te kappen, en vervolgens moeten alle stof en restjes zorgvuldig verwijderd worden. Pas als dat gebeurd is kan je opnieuw beginnen voegen.

De juiste voegkleur kiezen

Het uitkiezen van de juiste voegkleur is geen makkelijk karwei. Zo zal de voegkleur voor een groot deel het uitzicht van de muren bepalen en maakt het uitgebreide gamma de keuze alleen maar moeilijker. Voor elke kleur baksteen is er namelijk een passende voegkleur en het effect zal telkens anders zijn. Een lichte voegkleur gaat bijvoorbeeld de kleur van de gevelstenen benadrukken, terwijl een donkere voegkleur de muren een donkerdere aanblik geeft. Om zeker te zijn van het effect dat de voegkleur op jouw muren zal hebben, vraag je best aan degene die de voegwerken zal uitvoeren om eerst een paar staaltjes op de gevel te zetten.

Daarnaast kan je ook wat referenties opvragen en de voegkleur eerst eens in het echt gaan bekijken. Ga echter nooit af op foto's in brochures of op het internet, want in het echt kan de voegkleur er toch net ietsje anders uitzien.

Prijzen van voegwerken

Wanneer je de voegwerken van je woning over laat aan een professional zal deze zijn prijzen meestal per uur of per vierkante meter opstellen. Zoals altijd geldt trouwens ook voor voegwerken dat je er goed aan doet om op verschillende plaatsen offertes op te vragen. Zo kan je prijsverschillen met elkaar vergelijken en daar je keuze op afstemmen. Let er ook op dat je altijd referenties opvraagt wanneer je prijs laat maken, zodat je kan zien wat voor vlees je in de kuip hebt. Wanneer het voegwerk slecht wordt uitgevoerd kan dat namelijk tot allerlei problemen leiden en zo nog heel wat extra kosten met zich meebrengen. Daarom is het dan ook verstandiger om als doe-het-zelver het voegwerk uit handen te geven.


voegwerk voegwerken meegaand voegwerk