Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De warmtepomp, aardig voor het milieu

Energie besparen is meer dan ooit een hot item. En maar goed ook: fossiele brandstoffen zoals mazout en aardgas worden namelijk alsmaar schaarser, waardoor het gebruik van alternatieve energiebronnen steeds populairder wordt. Zonnepanelen zijn ondertussen bijvoorbeeld amper nog weg te denken uit ons hedendaagse straatbeeld, en ook de warmtepomp blijft fans bijwinnen. Hoewel de naam je misschien op het verkeerde spoor kan zetten is een warmtepomp trouwens niet alleen geschikt voor de verwarming van een huis. Je kan haar eveneens inschakelen voor het verwarmen van sanitair water én voor het afkoelen van je woonst op warme dagen!

De verschillende soorten warmtepompen

Er zijn drie soorten warmtepompen: de lucht warmtepomp, de water warmtepomp, en de geothermische warmtepomp. Het verschil tussen deze drie is het materiaal waaruit ze warmte gaan onttrekken. Zo gaat de eerste warmtepomp warmte halen uit de lucht, de tweede uit water, en de derde (de geothermische warmtepomp) zal warmte opnemen uit de grond: allemaal natuurlijke bronnen dus! Welke warmtepomp je kiest zal vooral afhangen van de beschikbare ruimte, de mogelijkheden die voorhanden zijn en de situatie van de woning zelf. Wil je meer weten over de specifieke werking van elk van deze warmtepompen, bekijk dan zeker de aparte artikeltjes die je hieronder kan vinden!

Ook een warmtepomp heeft energie nodig...

Natuurlijk heeft een warmtepomp zelf ook energie nodig om haar taak te kunnen volbrengen. Gelukkig is dit helemaal niet zo veel: de hoeveelheid energie die een warmtepomp gebruikt is véél kleiner dan de energie die nodig is voor de traditionele verwarmingsketels. Wil je trouwens zo zuinig mogelijk te werk gaan, dan kan je je warmtepomp ook combineren met fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze gaan immers ook op een milieuvriendelijke manier energie produceren, waardoor deze twee samen een ideale combo vormen!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
warmtepomp
warmtepomp
warmtepomp
warmtepomp
warmtepomp

Het rendement van een warmtepomp

Het rendement van een systeem, da's de verhouding tussen de hoeveelheid verbruikte energie en de hoeveelheid geproduceerde warmte. Bij een warmtepomp wordt dit uitgedrukt in COP oftewel de coëfficiënt of performance. Een COP van 1 zou bijvoorbeeld betekenen dat de warmtepomp net zoveel energie verbruikt als dat er warmte geproduceerd wordt. Wordt de COP hoger, dan is ook het rendement van de warmtepomp hoger. Om je een voorbeeldje te geven: kwalitatieve warmtepompen garanderen meestal een COP tussen 3 en 6. Het rendement van een warmtepomp hangt trouwens niet enkel af van de COP. Andere, belangrijke factoren zijn de isolatiegraad van de woning en het al dan niet aanwezig zijn van een verwarmingsinstallatie op lage temperatuur.


  • warmtepomp warmtepomp
  • warmtepompen warmtepompen

Een warmtepomp die zichzelf terugverdient

Het milieu minder belasten door energie te halen uit de natuur: da's sowieso een goede zaak. Maar naast dit milieuvriendelijke kantje heeft de warmtepomp ook nog een ander voordeel te bieden. Door het lage energieverbruik is een warmtepomp immers een investering die zichzelf op termijn zal terugverdienen. Om de investeringsdrempel nog wat meer te verlagen worden er trouwens ook premies uitgekeerd. Zo geven de netbeheerders een premie voor het plaatsen van een warmtepomp in een bestaande woning en worden er eveneens premies uitgereikt door sommige gemeentes. Informeer je dus goed wanneer je een warmtepomp wil kopen, zodat je zelf misschien ook van deze premies kan genieten!


Investeren in een warmtepomp

Alternatieve energie zit serieus in de lift; naast zonnepanelen vindt bijvoorbeeld ook de warmtepomp steeds vaker zijn weg naar onze woningen. Dit vernuftige toestel kan warmte halen uit natuurlijke bronnen, zijnde water, lucht en grond. Daarenboven kan je een warmtepomp perfect combineren met zonnepanelen, waardoor je op een milieuvriendelijke manier energie kan gaan produceren. Natuurlijk heeft de warmtepomp zelf ook wat energie nodig om te functioneren, maar in vergelijking met de traditionele verwarmingsketel is dat slechts een peulenschil. Bovendien zal een warmtepomp zichzelf als het ware terugverdienen op termijn én zijn er premies die de aanschaf van een warmtepomp echt wel de moeite waard maken. Neem snel een kijkje op de premiewijzer en ontdek of ook jij recht hebt op deze premies!
warmtepomp warmtepompen rendement warmtepomp