Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Duurzame energie: de warmtepompboiler

Een douche nemen in plaats van een bad, niet té lang onder de douche staan (die serenades bewaar je dus beter voor in de auto), de kraan dichtdraaien wanneer je druk je tanden aan het poetsen bent, en ga zo maar voort: er zijn een heleboel manieren om water te besparen in je huishouden. Maar zou het niet nóg leuker zijn als je ook kon besparen op het verwarmen van dit water? De traditionele boiler verbruikt immers best wel wat energie, wat een flinke hap kan betekenen uit je budget. Wie het daarom graag wat ecologischer aan wil doen kan kiezen voor een warmtepompboiler. In dit artikel ontdek je wat deze warmtepompboiler nu juist zo speciaal maakt!

De werking van een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler gaat via hetzelfde principe te werk als een luchtwarmtepomp. Zo gaat hij warmte onttrekken aan de omgevingslucht en deze gebruiken om sanitair water te verwarmen. Soms kan het echter al eens gebeuren dat er niet genoeg warmte uit de lucht gehaald kan worden, en in zulke gevallen wordt er elektriciteit ingeschakeld om een handje te helpen. Zo kan je er zeker van zijn dat je nooit zonder warm water komt te zitten! De hoeveelheid energie die in zulke gevallen gebruikt wordt is wel veel minder dan bij de traditionele boiler, waardoor een warmtepompboiler sowieso minder kostelijk én milieuvriendelijker zal zijn.


Warmtepompboiler in combinatie met...

De warmtepompboiler kan perfect zijn mannetje staan, maar in combinatie met een ander systeem wordt hij nóg interessanter. Zo kan je een warmtepompboiler perfect combineren met zonnecollectoren, die een bepaalde hoeveelheid water kunnen opwarmen met zonne-energie. Op die manier zal de warmtepompboiler minder hard moeten werken en dus minder energie verbruiken. Hetzelfde geldt voor een combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen: deze kunnen gratis elektriciteit produceren die de warmtepompboiler kan gebruiken. Andere goede maatjes van de warmtepompboiler zijn de verwarmingsketel (die eveneens een deel van het verwarmen op zich kan nemen) en het ventilatiesysteem C. De warmtepompboiler kan de afgevoerde lucht immers gebruiken om warmte uit te halen, aangezien het systeem C deze toch niet gebruikt.

Het rendement van een warmtepompboiler

Het rendement van een warmtepompboiler wordt bepaald door twee factoren: de temperatuur van de aangezogen lucht en de gevraagde temperatuur van het sanitair warm water.
 

Een hoge temperatuur van de aangevoerde lucht en een lage benodigde temperatuur van het water verhogen uiteraard het rendement van de warmtepompboiler. Dit rendement wordt trouwens uitgedrukt in COP (oftewel de coefficient of performance) en is doorgaans zo'n twee tot drie keer beter dan het rendement van een klassieke elektrische boiler. Bovendien geldt: des te hoger de COP, des te beter het rendement van de warmtepompboiler. Je moet dus enkel opletten dat je de temperatuur voor het warm water niet té hoog instelt, want dan moet de elektriciteit een tandje bijsteken en zal je energiefactuur toch nog meer kosten.

Legionella vermijden in je warmtepompboiler

Je mag de gewenste temperatuur voor het sanitair water dus niet té hoog instellen omwille van het rendement, maar af en toe zal het toch nodig zijn om de temperatuur eens op te voeren. De belangrijkste reden hiervoor is om te voorkomen dat het water in de warmtepompboiler besmet raakt met de legionella bacterie. Sommige systemen houden de temperatuur dan ook gemiddeld op 50-55°C en voeren deze eenmaal per week op tot 60°C of meer, terwijl andere systemen constant werken op een gemiddelde temperatuur van 60°C.

De ideale omgeving voor een warmtepompboiler

De warmtepompboiler is niet kieskeurig; hij voelt zich dan ook op vele plaatsen thuis. Wel belangrijk is dat hij terechtkomt in een vorstvrije ruimte, want de aangezogen lucht mag niet te koud zijn. De garage is dan ook een mogelijke optie, maar ideaal is de berging. Woonruimtes daarentegen zijn niet zo'n goed idee. De warmtepompboiler geeft immers koele lucht af, en het is natuurlijk niet de bedoeling dat je verwarming hierdoor harder zal moeten werken (en je dus geen energie zal kunnen besparen). Een voordeel voor de plaatsing van een warmtepompboiler is bovendien dat je dit systeem vrij makkelijk kan installeren in een bestaande woning aangezien er geen ingrijpende breekwerken voor moeten gebeuren. Je kan je oude boilertje dus gerust vervangen door een nieuwe warmtepompboiler.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:

De warmtepompboiler: prijzen en premies

Wat betreft de aankoopprijs is een warmtepompboiler niet echt goedkoop te noemen. Je mag echter niet vergeten dat je dankzij een warmtepompboiler zal gaan besparen op je energiefactuur, waardoor het systeem zich op termijn zal terugverdienen. Dit geldt wel vooral voor gezinnen die veel warm water gebruiken; valt die hoeveelheid bij jou best mee, dan kies je beter voor een ander systeem. Uiteraard is de prijs ook afhankelijk van het merk, de inhoud van de warmtepompboiler, en ga zo maar voort. Heb je nog een extra duwtje in de rug nodig om je te overtuigen? Dan zullen de premies hier misschien wel kunnen helpen. Deze maken de aankoop van een warmtepompboiler immers nóg interessanter. Op de premiewijzer kan je controleren of jij recht hebt op zo'n premie.

Warmwaterproductie met een warmtepompboiler

Met een warmtepompboiler kan je op een energiezuinige manier sanitair water opwarmen. Dit systeem gaat namelijk warmte uit de lucht halen, waardoor het heel wat minder energie verbruikt dan een klassieke boiler. Bovendien kan je een warmtepompboiler makkelijk aansluiten op andere systemen zoals zonnecollectoren, fotovoltaïsche zonnepanelen, de cv-ketel of zelfs een ventilatiesysteem C. Om zo'n hoog mogelijk rendement te hebben mag je de gewenste temperatuur van het water niet té hoog zetten (dan zal de elektriciteit namelijk moeten bijspringen) maar om legionella te voorkomen moet je deze wel geregeld eens verhogen. Het ideale plekje voor een warmtepompboiler is ten slotte niet te koud, maar ook geen woonruimte aangezien het systeem koele lucht gaat afgeven. Twijfel je toch nog om een warmtepompboiler te kopen? Controleer dan zeker eens of je misschien recht hebt op een premie, want deze maken de investering heel wat draaglijker!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Boiler , Geiser , Warmtepompboiler , Zonneboiler
warmtepompboiler boiler warm water