Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Systemen voor warmwaterproductie

Warm water voor een heerlijk ontspannend bad, warm water om na het eten de afwas te doen, warm water om je handen te wassen nadat je in de tuin hebt gewerkt, ... In onze westerse maatschappij vinden we het doodnormaal dat we gewoon even de kraan kunnen opendraaien wanneer we warm water willen, maar dat er heel wat meer bij komt kijken om dit warme water te verkrijgen, daar staan we niet zozeer bij stil. Toch gebruiken we per persoon dagelijks zo'n 120 liter water, waarvan maar liefst 50 à 60% warm water. De warmwaterproductie vormt dan ook een belangrijk punt in een huis; daarom geven wij je alvast wat meer info over de verschillende systemen die warmwaterproductie op zich kunnen nemen!

Warmwaterproductie met boilers en geisers

Voor de warmwaterproductie bij je thuis heb je heel wat opties. De bekendste systemen zijn bijvoorbeeld de boiler en de geiser. Het verschil? Een boiler bestaat uit een voorraadvat waarin water wordt opgewarmd en opgeslagen; het water wordt dus constant op dezelfde temperatuur gehouden. Bij warmwaterproductie met een geiser zit dat anders. Een geiser gaat het water namelijk pas verwarmen van zodra het gevraagd wordt, maar gaat dus geen warm water opslaan in een voorraadvat. Daarnaast is er ook de combiketel: deze neemt zowel de productie van sanitair warm water als de woningverwarming op zich.

Energiezuinige warmwaterproductie

Naast boilers, geisers en combiketels zijn er nog een aantal andere interessante mogelijkheden voor de warmwaterproductie bij je thuis. Hiermee bedoelen we de zonneboiler en de warmtepompboiler: twee installaties die natuurlijke energie gaan gebruiken voor de warmwaterproductie. Uiteraard ligt de installatiekost van deze twee iets hoger, hoewel de premies en tegemoetkomingen van gemeentes en netbeheerders deze prijs gedeeltelijk zullen compenseren. Bovendien verdienen deze energiezuinige installaties zich op langere termijn terug én zijn ze ook gewoon beter voor het milieu.Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
warmwaterproductie

Warmwaterproductie op maat

Welk systeem je ook kiest, de ideale installatie zal vooral afhankelijk zijn van jouw woonsituatie. Het aantal bewoners, de hoeveelheid sanitaire toestellen, hoeveel baden er zijn, hoeveel douches, toiletten,... Indien je kiest voor warmwaterproductie met een boiler is een goede tip bijvoorbeeld om geen té klein exemplaar te kopen. Dan zou het immers al wel eens kunnen gebeuren dat je zonder warm water valt als er te veel personen tegelijk een douche willen nemen... Een geiser wordt dan weer afgeraden voor grote gezinnen omdat het niet mogelijk is om op twee plaatsen tegelijk warm water te leveren. Ga je als groot gezin toch voor warmwaterproductie met een geiser, kies er dan eentje met een modulerende brander.


  • warmwaterproductie warmwaterproductie

Zuinig omgaan met water

Mogelijkheden genoeg dus om altijd van warm water te kunnen genieten, maar vergeet niet dat dit water een erg kostbaar iets is. Probeer dan ook om er steeds zo zuinig mogelijk mee om te gaan en niets te verspillen. Hier hoef je trouwens geen ingrijpende dingen voor te ondernemen; gewoon een beetje bewust met water omgaan is al een hele stap vooruit. Zo neem je beter een douche dan een bad (maar mag je natuurlijk geen úren onder de douche staan), kan je best de kraan toedraaien wanneer je je tanden aan het poetsen bent (en enkel een slokje water nemen wanneer het nodig is), doe je er goed aan om de vaatwasmachine helemaal te vullen alvorens deze aan te zetten, en ga zo maar voort. Ben je benieuwd op welke manieren je nog water kan besparen? Bekijk dan zeker dit dossiertje eens.


Warmwaterproductie: niet zo vanzelfsprekend

Elke dag gebruiken we heel wat warm water, zonder er eigenlijk bij stil te staan hoé dat nu juist allemaal in z'n werk gaat. De warmwaterproductie in een huis is namelijk afhankelijk van één bepaalde installatie, die je vindt in verschillende soorten. Denk maar aan een boiler, een geiser, een combiketel of een warmtepomp- of zonneboiler. Welk toestel je ook koopt, het belangrijkste is dat dit goed wordt afgesteld op de behoeftes van jou en je gezin. Zo mag je nooit zonder warm water vallen maar mag je natuurlijk ook niet te veel gaan produceren en dus onnodig energie verspillen. Vergeet trouwens niet dat, net zoals energie, ook water een kostbaar goed is. Er bewust mee omspringen is dan ook het minste wat we kunnen doen voor de natuur!
warmwaterproductie warm water boiler