Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Waterontharder is zegen bij hard water

Het ene leidingwater is het andere niet. Zelfs in ons kleine landje vind je in verschillende gebieden een verschillende waterhardheid. De hoeveelheid kalk in het water kan dus aanzienlijk uiteenlopen. Hoewel het leidingwater overal in België aan de wettelijke normen voldoet, kan te hard water toch op termijn voor een aantal ongemakken zorgen. Maar gelukkig zijn hiervoor ook prima oplossingen. Een waterontharder (ook waterverzachter genoemd) kan soelaas brengen.

Gevolgen van hard water

Op korte termijn zal de hardheid van het leidingwater geen effect hebben op je installaties. Op langere termijn kan te hard water wel een spelbreker zijn. Denk bijvoorbeeld aan: elektrische huishoudapparaten of warmwatertoestellen die het laten afweten, glazen douchewanden die aangetast worden of kranen en dichtingen die het begeven. Kalkaanslag op douchecabines geeft bijvoorbeeld altijd een slordig uitzicht en lekkende kranen zijn al helemaal om gek van te worden. Bij al deze problemen zal de oorzaak vaak dezelfde zijn: kalkafzetting door te hard water.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:

De oplossing: een waterontharder

Om deze problemen te voorkomen kan waterbehandeling een oplossing bieden. Hierbij wordt een waterontharder rechtstreeks op je aanvoerleiding aangesloten. Die haalt een groot deel van de kalk uit het water. Een gouden raad: laat je waterontharder steeds installeren, afregelen en onderhouden (minstens 1 keer per jaar) door een installateur. Ga niet zelf experimenteren. Het gaat hier om drinkwater, een belangrijk onderdeel van onze voeding. Dit heeft dus een niet te onderschatten invloed op je gezondheid!

Werking waterontharder meestal met kunsthars

Er zijn verschillende types waterontharders op de markt, maar de meeste werken op basis van een kunsthars. Die trekt tegelijkertijd kalk uit het leidingwater aan en geeft natriumionen af. Het ontharde water spoelt vervolgens verder naar de binnenleidingen. Als de harsbolletjes verzadigd zijn met kalk, worden ze automatisch gespoeld met zout waarna ze opnieuw hun onthardende functie kunnen vervullen. Het spoelwater wordt vervolgens afgevoerd naar de riolering en de cyclus kan herbeginnen.

Heb ik zacht of hard water?

Ga je bouwen of heb je net een woning gekocht? Dan loont het zeker de moeite om de waterhardheid eerst even na te gaan. Dat kan zeer eenvoudig via de volgende link: www.vmw.be/vmw/water. Daar vind je de waterhardheid per gemeente. Vanaf 22 – 32 °F kan je spreken van hard water. Maar of je nu beter een waterontharder zou installeren of niet, hangt ook af van de onderlinge verhouding tussen de hoeveelheid calcium en magnesium. Vermoed je dat de hardheid toch voor problemen gaat zorgen? Nodig dan eens een specialist uit om de hardheid te komen testen.


waterontharder waterontharders waterontharder installeren