Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Tips voor een goede winkelinrichting

Of je nu een kledingzaak, een bakkerij, een supermarkt of een bloemenwinkel uitbaat: de winkelinrichting is áltijd een cruciale factor. Een winkel inrichten houdt immers meer in dan enkel de keuze van het meubilair of de kleur van de muren. Via een doordachte winkelinrichting creëer je een plaats waar klanten met plezier naartoe komen, waar ze graag tijd doorbrengen, en… waar ze uiteindelijk ook veel kopen! Maar wat houdt een “goede winkelinrichting” juist in? En met welke zaken moet je allemaal rekening houden? Wij zetten een aantal belangrijke punten op een rijtje.

Essentieel voor je winkelinrichting: de etalage

Met winkelinrichting bedoelen we niet enkel het interieur van je winkel. Ook de buitenkant, en meer bepaald de etalage, verdient de nodige aandacht. Dit is immers het visitekaartje van je winkel waarmee je meteen die oh-zo-belangrijke eerste indruk maakt. Een gouden tip is om hier niet té veel producten tentoon te stellen. Houd het geheel overzichtelijk en verander ook regelmatig het thema en het etalagemateriaal. Zo maak je potentiële klanten nieuwsgierig! Heb je geen etalage? Besteed dan extra aandacht aan het presenteren van je producten binnenin de winkel.

Sfeer creëren via winkelinrichting

Als klant wil je binnenstappen in een aangename winkel waar je rustig kan shoppen. Probeer daarom de juiste sfeer te scheppen. Licht en geluid spelen hierin een belangrijke rol, net zoals de gebruikte kleuren en materialen. Wil je een gezellige sfeer creëren? Ga dan bijvoorbeeld voor warme kleuren, steigerhout en zachte muziek. Voor een meer jeugdige winkelinrichting kies je hippe beats, lichte kleuren en moderne verlichting. Hoe dan ook, het is vooral belangrijk om een sfeer te scheppen waarin klanten zich goed voelen - en iets willen kopen! Houd het geheel ook interessant en maak je winkelinrichting niet te monotoon. Wissel winkelrekken af met tafels en kasten en voorzie frisse decoratie in je winkel.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
winkelinrichting
winkelinrichting
winkelinrichting
winkelinrichting

De praktische kant van winkelinrichting

Niet enkel het sfeervolle, maar ook de praktische kant van winkelinrichting is belangrijk. Maak de paden breed genoeg zodat rolstoelgebruikers zonder problemen je winkel kunnen bezoeken. Zorg ook voor een overzichtelijke winkelinrichting; geen doolhof van plafondhoge winkelrekken, want daar kan de klant zich al snel benauwd voelen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat mensen meestal eerst naar rechts lopen wanneer ze een winkel binnenkomen. Heb je belangrijke items die je extra in de kijker wil zetten? Voorzie deze dan aan de rechterkant. Probeer mensen ten slotte te inspireren en plaats producten bij elkaar die samen gebruikt kunnen worden.

De juiste winkelinrichting zet klanten aan tot kopen

Een uitnodigende etalage, een toffe sfeer en een praktische winkelinrichting… Allemaal goed en wel, maar het is natuurlijk ook de bedoeling dat mensen je winkel niet met lege handen verlaten! De voorgaande tips spelen sowieso in op de gevoelens van de klant, wat ook zijn koopgedrag zal beïnvloeden, maar je kan dit proces nog een duwtje in de rug geven door in je winkelinrichting bepaalde reclamepunten te voorzien. Dit kan een “ronde prijzen”-afdeling zijn, een plekje waar alle acties gebundeld worden, een demonstratiehoek, een tafel met proevertjes,… Kortom: iets wat nog extra de aandacht gaat trekken.

De laatste stap in je winkelinrichting

Elke geslaagde shopbeurt eindigt bij de toonbank. Reden te meer om hier voldoende aandacht aan te besteden bij je winkelinrichting! Zorg dat klanten er nooit te lang moeten aanschuiven (voorzie voldoende toonbanken en kassa’s), maar een kleine wachtrij kan nooit kwaad. Je kan hier immers nog een laatste keer wat dingen presenteren aan de klant. Snoepjes, koekjes, accessoires,… Leg hier goedkopere spullen die klanten in een impuls nog snel kunnen kopen. Let er bij de winkelinrichting ook op dat je, als verkoper, van achter de toonbank steeds de hele winkel (of toch zeker de in- en uitgang) kan zien om een oogje in het zeil te houden.

Winkelinrichting te koop… Bij een professional!

Zo zie je maar, bij het inrichten van een winkel komt best wat kijken! Gelukkig zijn er professionals die van winkelinrichting hun beroep hebben gemaakt en je dus zeker en vast kunnen helpen. Zij kennen de do & don’ts van winkelinrichtingen, weten hoe je een bepaalde sfeer moet creëren, en zijn thuis in de verschillende materialen die je kan gebruiken. Door te vertrouwen op een specialist krijg je een winkelinrichting die mooi, praktisch én ook duurzaam is!


winkelinrichting interieur interieur winkel