Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De perfecte omheining voor je tuin

Je wil je huis beveiligen door een stevige omheining rond je tuin te plaatsen? Een omheining die perfect aansluit bij de stijl van je tuin of je woning, en die liefst ook nog eens eenvoudig te plaatsen is? Het lijkt misschien veel gevraagd, maar niets is minder waar: Betafence heeft ongetwijfeld dé omheining in huis die jij zoekt! Toch is het niet aan te raden om zonder enige info te beginnen aan het plaatsen van jouw omheining. Daarom geven wij, samen met specialist Betafence, handige tips die je kunnen helpen om zelf perfect een tuinafsluiting met gaas, panelen of een poort te plaatsen. Wij maken van deze klus een fluitje van een cent!


Een omheining plaatsen met tuingaas

We beginnen met een eerste type omheining, namelijk die waarbij je gebruik maakt van gaas op rollen. Hoe je hieraan begint? Eerst meet je het terrein op en markeer je waar de palen juist moeten komen. Er zijn verschillende soorten palen, namelijk spanpalen, steunpalen en tussenpalen. Spanpalen komen aan het begin van de omheining, aan het einde en op elke hoek of verandering van richting. Tussenpalen komen hier tussenin te staan (ongeveer om de 2,5 à 3m) en de steunpalen worden bevestigd tegen begin- en eindpalen en in de hoeken. Het plaatsen van de palen kan gebeuren door deze vast te zetten in beton of je kan speciale grondankers van Betafence gebruiken. Hoe dan ook, je plaatst eerst de span- en tussenpalen en dan de steunpalen.

 

Let op bij de steunpalen: om te vermijden dat deze verder in de grond zakken plaats je onderaan best een tegel of een grote steen. Denk er ook aan dat de hoogte van de paal bovengronds groter moet zijn dan de hoogte van je gaas; zo kan je tussen de grond en het gaas een centimeter of vijf laten, wat gras maaien vergemakkelijkt. Staan alle palen stevig in de grond en is het beton goed uitgehard (dit duurt ongeveer een weekje)? Goed, dan gaan we verder met het aanbrengen van het gaas. Je begint met het gaas aan de eerste paal te bevestigen, je rolt de rol verder af, spant het gaas op en bevestigt het vervolgens aan de laatste spanpaal. Dan pas maak je het gaas vast aan de tussenpalen en kan je het indien nodig bijspannen, en ten slotte bevestig je het aan de steunpalen. Et voilà: jouw omheining met gaas is een feit!

Op deze pagina kan je een handig filmpje bekijken om je te helpen bij de plaatsing van een omheining met tuingaas.


 

Tuinpanelen plaatsen

Het volgende type omheining dat we bespreken is er eentje met panelen. In principe begin je met deze klus op dezelfde manier als bij een omheining met gaas: je meet het terrein op en maakt putten waar je de palen wil plaatsen. Daarna leg je een paneel op de grond en maak je de palen aan beide zijden van het paneel vast. Vervolgens giet je al een klein beetje beton in de eerste twee gaten in de grond (zo’n 10cm is voldoende) en plaats je de palen met het paneel in de putten. Nu kan je droge beton rond de palen gieten en goed aanstampen. 


Ook bij deze omheining is het trouwens belangrijk om een vijftal centimeter tussen de panelen en de grond te laten! Voor het volgende paneel ga je op dezelfde manier te werk. Je legt het op de grond, bevestigt aan één zijde de paal, en zet het vervolgens rechtop in de daarvoor voorziene put. Wanneer het paneel recht staat bevestig je het aan de paal die reeds in de grond zat. Om de drie panelen plaats je aan beide zijden een tijdelijke steunpaal, en zo ga je verder voor de volledige omheining! Door de speciale muurbevestigingen van Betafence kan je een omheining met panelen trouwens makkelijk vastmaken aan een muur. De bijgeleverde handleiding maakt je wegwijs doorheen dit proces!

Ben je toch nog wat onzeker? Hier vind je een montagefilmpje waarin alles van A tot Z wordt uitgelegd.


Plaats een draaipoort in je omheining

Elke omheining heeft uiteraard een doorgang nodig. Wil je graag zelf een poort plaatsen in je tuinafsluiting, dan kan je kiezen voor een enkele of een dubbele draaipoort. Om te beginnen gaan we opnieuw hetzelfde te werk: graaf de putten waar de palen van de poort in moeten komen. Om te weten hoeveel afstand er tussen beide palen moet zijn, volg je de instructies in de handleiding. Daarna bevestig je de scharnieren aan de paal, plaats je de paal in de put en stort je deze vol met beton. Ook hier is het noodzakelijk om zo’n 7 cm tussen het grondoppervlak en het scharnier te houden. Heb je gekozen voor een dubbele draaipoort? Plaats dan ook de tweede paal in de grond op dezelfde hoogte als de andere.

 

Laat vervolgens het beton goed uitharden en ga dan verder met het monteren van het slot en de krukken. Geen paniek trouwens: wanneer de poort er staat kan je de scharnieren nog bijregelen, moest dit nodig zijn. Bij een dubbele poort plaats je ten slotte nog de grondplaat en tadaa, klaar!

Ook over het plaatsen van een draaipoort heeft Betafence een praktische video gemaakt om doe-het-zelvers een handje te helpen. Deze video vind je hier!


 

Stappenplan om zelf een omheining te plaatsen

Zo zie je maar: zelf een omheining plaatsen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Zolang je rekening houdt met een aantal puntjes kan elke doe-het-zelver deze klus tot een perfect einde brengen. Twijfel je toch aan je kunnen en schakel je liever een vakman in? Surf dan naar www.betafence.be en klik op “Verdeler of installateur?” voor een installateur in jouw regio. Of heb je toch nog enkele vragen bij het plaatsen van jouw omheining? Dan kan je altijd terecht bij Betafence, dé nummer 1 wanneer het gaat om tuinafsluitingen, om een antwoord te geven op al je vragen. 


Surf zeker naar www.betafence.be om kennis te maken met hun uitgebreide aanbod of klik hier; op deze pagina vind je nog meer montagefilmpjes die je kunnen helpen bij het plaatsen van jouw omheining!

Dit dossier in samenwerking met:

Blokkestraat 34b
8550 Zwevegem
Tel. 056/73 47 47
omheining omheining plaatsen omheining tuin