Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Zijn zonnepanelen nog interessant?

Fotovoltaïsche zonnepanelen beleefden de voorbije jaren een enorme boost. Je leek wel gek als er nog geen blinkende platen je dak sierden. Nu blijken de bestellingen echter plots sterk te dalen of zelfs stil te vallen. Niet verwonderlijk door het wegvallen van het fiscaal voordeel en de groenestroomcertificaten. Daardoor twijfelen veel mensen over het nut van zonnepanelen: "Haal ik nog wel rendement uit mijn investering?" Zit jij ook met die twijfel? Dan houden we voor jou graag eens alles tegen het zonlicht.


Oost, west... zuid best!

Heel belangrijk voor het rendement van je zonnepanelen is de plaatsing. Het is een must dat je zonnepanelen gericht zijn naar het zuiden, het zuidoosten of het zuidwesten. Heb je geen naar het zuiden gericht dak? Ook dan kan je zonnepanelen laten plaatsen, maar die zullen wel iets minder elektriciteit produceren. Daardoor stijgt jouw terugverdientijd. Ook de hellingsgraad is belangrijk voor het rendement: een helling van 36° is perfect.

Je zonnepanelen na 6 tot 12 jaar terugverdiend

Elke installatie is anders. Hoe snel jij de installatie zal terugverdienen hangt voor een groot deel af van de kostprijs en de plaatsing van je zonnepanelen. Maar het is zeker een feit dat door het verminderen van de steun door de overheid de terugverdientijd over het algemeen met enkele jaren is verlengd.

  • zonnepanelen nog interessant zonnepanelen
  • zonnepanelen interessant zonnepanelen nog interessant
  • fotovolta´sche zonnepanelen zonnepanelen interessant
  • groenestroomcertificaten fotovolta´sche zonnepanelen
  • nut van zonnepanelen groenestroomcertificaten

Op dit moment komt het erop neer dat je installatie na 6 tot 12 jaar terugverdiend is. Als je dan weet dat een gemiddelde goed onderhouden installatie minstens 25 jaar meegaat, is dat zeker nog niet slecht. Zonnepanelen blijven dus nog heel interessant. Bereken hier je terugverdientijd.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
zonnepanelen
zonnepanelen
zonnepanelen
zonnepanelen
zonnepanelen

Hier kan je ook nu nog van profiteren

De financiële steun van de overheid is inderdaad veel verminderd. Toch kan jij misschien wel van de volgende tools profiteren voor het plaatsen van jouw zonnepanelen:

Btw-tarief van 6%

Is je woning ouder dan 5 jaar? Dan komt de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6%. Belangrijk hierbij is dat je de installatie door een geregistreerd aannemer laat plaatsen.

Gemeentelijke premies voor zonnepanelen

Jawel, ze zijn in de minderheid, maar sommige gemeenten geven ze nog steeds: de premies voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen. Ontdek hier of jouw gemeente een premie geeft voor zonnepanelen: www.premiewijzer.be.


zonnepanelen zonnepanelen nog interessant zonnepanelen interessant