Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Creëer een strak, modern dak met zink

Dat zink een duurzaam materiaal is bewijzen de talrijke oude gebouwen waarvan het zinken dak zelfs na 100 jaar nog in vrij goede staat verkeert. Zinken daken zijn dus verre van nieuw, hoewel ze enige tijd wat 'uit de mode' waren. De hedendaagse trend om een zeer strak uitzicht te creëren heeft de zinken dakbedekking echter nieuw leven ingeblazen. Het zijn nu dan ook vooral moderne bouwstijlen waarbij deze dakbedekking wordt toegepast, maar eigenlijk komt een zinken dak bij verschillende woningtypes tot zijn recht.

Zinken dakbedekking in geuren en kleuren

Zinken dakbedekkingen zijn verkrijgbaar in de vorm van leien, pannen of stroken. Tijdens de plaatsing moet er wel steeds rekening gehouden worden met de natuurlijke werking van zink. Uitzetnaden om het uitzetten en krimpen op te vangen zijn dan ook noodzakelijk. Mits een goede plaatsing is zink trouwens een uiterst betrouwbaar materiaal dat lekkages nagenoeg uitsluit. Voorts kunnen zowel hellende als platte daken perfect worden uitgerust met een zinken dakbedekking, en in geval van hellende daken volstaat een licht dakgebinte. Tot slot is zink een heel compacte dakbedekking, zodat er meer ruimte overblijft voor isolatiemateriaal.

Een zinken dak in de meest uiteenlopende vormen

Zink is een plooibaar materiaal, waardoor het makkelijk verwerkbaar is en dus ideaal voor niet-alledaagse dakvormen. Ronde of gebogen daken zijn dan ook geen enkel probleem voor zinken dakbedekking. Wel moet je rekening houden met eventuele geluidshinder bij hagel of fikse regenbuien, iets wat overigens bij alle metalen dakbedekkingen een probleem kan vormen. Dakisolatie, al dan niet akoestisch, is dan ook een ware aanrader voor een zinken dak.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
zinken dak
zinken dak
zinken dak
zinken dak

De lange levensduur van een zinken dak

Na een tijdje zal een zinken dak gaan verkleuren onder invloed van de weersomstandigheden. Zo zal er een typerend patinalaagje gevormd worden, wat in feite een extra bescherming vormt voor je zinken dak. Hierdoor is het materiaal trouwens ook bijzonder onderhoudsvriendelijk. Wie dat wil, kan zelfs een zinken dak kopen waarop dat laagje al fabrieksmatig werd aangebracht. Bovendien is zinken dakbedekking heel erg duurzaam, maar behoort het ook tot de iets duurdere prijsklasse van dakbedekkingen. De lange levensduur van een zinken dak zal deze hogere prijs immers wel compenseren!

Voorkom dat metaaldeeltjes het water vervuilen

Net als bij koper kunnen er bij een zinken dak metaaldeeltjes in het regenwater terechtkomen, die vervolgens via de riolering in het oppervlaktewater belanden. Over het feit of deze vrijgekomen deeltjes al dan niet schadelijk zijn, zijn de meningen sterk verdeeld, maar toch kan je enkele maatregelen nemen om deze emissie van metaaldeeltjes tegen te gaan. Zo kan er een filter voorzien worden op de overloop van de hemelwaterput of je kan een infiltratievoorziening met een absorberende laag aanschaffen, waardoor een groot deel van het metaal wordt tegengehouden.

Alles over zinken daken

Hoewel een zinken dak tot de iets duurdere prijsklasse behoort, zullen de vele voordelen van deze dakbedekking de aankoop ervan meer dan waard maken. Zo is zink verkrijgbaar in de vorm van leien, pannen of stroken en kunnen zowel een plat dak als een hellend dak prima worden uitgerust met een zinken dakbedekking. Daarenboven is zink een heel flexibel materiaal zodat het geschikt is voor de meest uiteenlopende dakvormen. Ronde of gebogen daken vormen dan ook geen enkel probleem! Als je wil voorkomen dat er metaaldeeltjes in het water terechtkomen, dan kan je wel best een filter of infiltratievoorziening aanschaffen. Op die manier kan je met een gerust hart genieten van je zinken dak!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Dakpannen , Dakshingles , Leien , Rieten dak , Zinken dak
zinken dak zinken daken zinken dakbedekking