Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Benut de zon volop met een zonneboiler

Hier in België zien we de zon misschien niet zó vaak, maar als we ze zien, dan maken we er volop gebruik van! Een gezellige herfstwandeling onder een waterzonnetje, heerlijk ontspannen aan het zwembad onder een brandende zomerzon, of vanuit je veranda genieten van een prachtig zicht op een zonnig sneeuwlandschap,... Maar da's niet de enige manier waarop we van de zon kunnen genieten. Zo kan je zonne-energie niet alleen gebruiken om jezelf lekker op te warmen, maar ook om je woning of sanitair water te verwarmen. Een mooi voorbeeldje hiervan is de zonneboiler: deze vormt een milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen.

Het verschil tussen zonne-energie en fossiele brandstoffen

Door gebruik te maken van zonne-energie draag je je steentje bij in de strijd tegen de opwarming van de aarde. In vergelijking met fossiele brandstoffen is het gebruik van zonne-energie namelijk niet belastend voor het milieu en draagt het ook bij tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien is het een hernieuwbaar en dus onuitputtelijk type energie, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die slechts in een bepaalde hoeveelheid aanwezig zijn. Ten slotte is zonne-energie natuurlijk ook helemaal gratis en voor niets te verkrijgen, wat bij fossiele brandstoffen toch nét iets anders ligt. Reden te meer dus om te kiezen voor een apparaat dat werkt op zonne-energie, zoals de zonneboiler!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
zonneboiler
zonneboiler
zonneboiler
zonneboiler
zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler gaat water opwarmen door gebruik te maken van zonne-energie. Daarom wordt elke zonneboiler uitgerust met een zonnecollector: een vernuftig apparaatje in de vorm van een donkere metalen plaat of collectorbuizen, dat in staat is om zonlicht op te vangen en om te zetten in warmte. Deze warmte wordt opgeslagen in een voorraadvat totdat ze nodig is om water te gaan verwarmen. Om voldoende zonlicht te kunnen opvangen wordt de zonnecollector meestal op het dak van de woning geplaatst, maar in sommige gevallen kan hij ook op de gevel gemonteerd worden. Bij zo'n plaatsing zal het rendement van de zonneboiler echter wel een pak lager liggen. Het ideale plekje voor een zonnecollector is dus op het dak, met een kleine hellingshoek op het zuiden georiënteerd. Daarenboven is het belangrijk dat er niet te veel schaduw is, want ook dat zal het rendement van de zonneboiler sterk beïnvloeden.

Indien je zonneboiler niet genoeg energie uit de zon kan halen...

Een zonneboiler is natuurlijk altijd afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die er voorhanden is. In de zomer is dat niet echt een probleem: in deze periode kan de zonneboiler zo goed als de hele warmwaterproductie op zich nemen. In de winter liggen de zaken echter iéts anders. Hier zal een bijkomend verwarmingssysteem toch wel een must zijn, in de vorm van een condensatieketel, een bestaande boiler of zelfs een warmtepomp. Dit betekent echter niet dat een zonneboiler niet interessant is in ons Belgenlandje, want op jaarbasis kan het systeem zowat de helft van de warmwaterproductie op zich nemen. Op die manier zal een zonneboiler dus toch wel een aanzienlijke energiebesparing met zich meebrengen!


Het hoogste rendement voor je zonneboiler

Om je zonneboiler zo optimaal mogelijk te gebruiken zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Denk je er bijvoorbeeld over na om een zonneboiler te kopen, zorg er dan eerst voor dat je woning deftig geïsoleerd is. Om energie te besparen is goede isolatie immers nóg belangrijker dan het gebruik van zonne-energie. Dit geldt trouwens vooral wanneer je zonneboiler gekoppeld is aan de verwarmingsketel en dus ook gedeeltelijk je woning gaat verwarmen. Voor een zo hoog mogelijk rendement moet de zonneboiler daarenboven ook perfect worden afgestemd op jouw situatie, en dit zowel op vlak van het aantal bewoners, de mogelijkheden en je budget. Om te beslissen welke zonneboiler het best geschikt is voor jouw huishouden schakel je dan ook best de hulp in van een gespecialiseerde firma!

  • zonneboiler zonneboiler

De prijs en terugverdientijd van een zonneboiler

Het installeren van een zonneboiler is iets duurder dan de installatie van een gewone boiler of geiser, maar dankzij verschillende premies en subsidies wordt deze kost toch al wat draaglijker. Bovendien zal je deze investering op termijn ook terugverdienen doordat je energie bespaart. De terugverdientijd van een zonneboiler is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de situering van de collector, de capaciteit van de boiler in verhouding met de noden van het gezin, enzovoort. Om in aanmerking te komen voor sommige premies moet de zonneboiler wel voldoen aan het Belsolar-kwaliteitslabel. Wil je weten of ook jij recht hebt op een premie voor je zonneboiler, neem dan een kijkje op onze premiewijzer.

Milieubewust genieten met een zonneboiler

De zon heeft ons heel wat te bieden, en dat gaat zelfs verder dan een gezellige wandeling op een zonnige dag. Zo kan de energie van de zon ook gebruikt worden om water voor je woning te verwarmen en voor de verwarming van je huis. Een zonneboiler gebruikt bijvoorbeeld zonlicht als energiebron; een bron die gratis is en zelfs in België veelvuldig gebruikt kan worden. Bovendien zal zo'n zonneboiler ook een positieve bijdrage leveren aan de berekening van het E-peil van je woonst. Voor het plaatsen van een zonneboiler heb je trouwens geen vergunning nodig, op voorwaarde dat het niet gaat om beschermde gebouwen of monumenten, gebouwen die opgenomen zijn in de inventaris bouwkundig erfgoed of gebouwen die gelegen zijn in beschermde dorpsgezichten of landschappen. Er kunnen uiteraard wel uitzonderingen zijn op de regel. Indien je niet zeker bent neem je dus best even contact op met je gemeente.


zonneboiler zonne-energie rendement zonneboiler