Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Zorgeloze zomers dankzij zonwerend glas

Grote raampartijen die je woning van binnenuit een ruime en lichte uitstraling geven: klinkt prachtig, toch? Op hete zomerdagen kan dat gevoel echter al snel omslaan. De warmte van de zon komt doorheen alle ramen gretig je woning binnen zodat deze binnen de kortste keren meer weg heeft van een sauna. Daarom kunnen dakramen of grote raampartijen aan de zuidkant zeker en vast gebaat zijn met zonwerend glas, dat dankzij een zonwerende coating de warmte buiten houdt. Jammer genoeg houdt zonwerende beglazing ook 's winters de zonnewarmte tegen, zodat passiefhuizen of lage- energiewoningen deze beglazing beter laten voor wat het is.

Wat is zonwerend glas?

Zonwerend glas is een type beglazing dat wordt voorzien van een zonwerende coating. Op deze manier voorkom je dat je woning 's zomers wordt omgevormd tot een broeikas, maar tegelijkertijd kan je nog wel genieten van binnenvallend zonlicht. Hierdoor is zonwerend glas ideaal voor ruimtes die op een zonnige dag nogal snel durven opwarmen (zoals bijvoorbeeld veranda's). Wanneer je ook voor je dakramen zonwerend glas kiest krijgen deze meestal wel een krachtigere coating dan gewone ramen. Dakramen liggen immers pal naar de zon gericht, zodat de zonnewarmte er snel kan doordringen.

Zonwerend glas is tegelijk een soort hoogrendementsbeglazing

Er bestaan verschillende types zonwerend glas, waarvan sommigen de warmte buitenhouden maar wel het zonlicht zelf nog binnenlaten. Zonwerend glas helpt dan ook niet zozeer tegen verblinding maar is louter bedoeld om de warmte buiten te houden. Op die manier is zonwerend glas ook altijd een soort van hoogrendementsglas: in de zomer wordt warmte buitengehouden, terwijl in de winter warmteverliezen net beperkt worden. Dit is bovendien nodig om aan de huidige EPB-normen te voldoen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
zonwerend glas
zonwerend glas
zonwerend glas
zonwerend glas

Belangrijke termen bij het kiezen van zonwerend glas

Enkele belangrijke termen die je wel eens kan tegenkomen in je zoektocht naar zonwerend glas zijn lichttransmissie en zontoetredingsfactor. De eerste term geeft het percentage licht aan dat de beglazing doorlaat, terwijl de zontoetredingsfactor het percentage zonnewarmte toont dat wordt doorgelaten. Afhankelijk van jouw wensen wat betreft zonwerend glas zijn dit dus twee termen waarmee je zeker rekening moet houden.

Zonwerend glas heeft ook zijn nadelen

Het doel van zonwerend glas is om zonnewarmte buiten te houden. Het is echter wel een feit dat dat áltijd zo is, en dat dus ook op koude dagen de warmte van het winterse zonnetje wordt tegengehouden. Om deze reden is zonwerend glas geen aanrader voor passiefhuizen of lage-energiewoningen, omdat het in dit type woningen juist belangrijk is om zonnewarmte te gaan gebruiken wanneer het nodig is. In dat geval investeer je beter in degelijke zonwering, al dan niet langs buiten. Terwijl zonwerend glas in de winter dus soms té goed werkt zal bij extreme hitte (zoals op een snikhete dag of bij een hittegolf) je woning toch nog opwarmen. Hoewel zonwerend glas dus goedkoper is qua kostprijs kan het echter niet op tegen buitenzonwering. Uiteraard is zonwerend glas wel nog altijd beter dan gewone hoogrendementsbeglazing.


Bestaande beglazing transformeren tot zonwerend glas

Bestaande beglazing kan je ook zonwerend maken door een speciale zonwerende folie voor ramen. Het is echter geen simpel werkje om die folie mooi glad te krijgen. Tenzij je dus graag luchtbelletjes op je beglazing wilt, kan je het plaatsen van zo'n zonwerende folie beter overlaten aan een specialist. Als jouw woning nog beschikt over enkele beglazing of beglazing die niet voldoet aan de huidige normen, kan je het glas echter beter gewoon laten vervangen in plaats van allerlei oplapmiddeltjes te gebruiken. Je zal snel merken dat dit een wereld van verschil met zich meebrengt!

Voorkom dat je woning een sauna wordt

Met zonwerend glas voorkom je op een efficiënte manier dat zonnewarmte het té warm gaat maken in je woning. Zeker in ruimtes met veel of grote ramen, zoals bijvoorbeeld een veranda, is zonwerend glas dus meer dan welkom. Bovendien kan je wel nog steeds genieten van het zonlicht aangezien zonwerend glas het licht niet tegenhoudt. Voorts kan je zonwerend glas verkrijgen in verschillende kleuren, gaande van grijs, groen en blauw tot simpelweg transparant zoals gewoon glas. Grote kantoorgebouwen met veel glas bijvoorbeeld maken gretig gebruik van donker, zonwerend spiegelglas. Heb je echter een passiefhuis of een lage-energiewoning, dan investeer je beter in degelijke (buiten-)zonwering. Op die manier heb je geen last van verblindend zonlicht maar kan je wel de heerlijke zonnewarmte gebruiken om je woning op te warmen.


zonwerend glas glas beglazing