Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De ideale zonwering voor jouw huis

Een stralend zonnetje tovert meestal een (al even stralende) glimlach op het gezicht van veel mensen. Wanneer datzelfde zonnetje té hard straalt, zoals bijvoorbeeld op bloedhete zomerdagen, verdwijnt die glimlach echter al gauw. Huizen worden stilaan omgevormd tot gigantische bakovens, energievretende airco's en ventilatoren worden terug van onder het stof gehaald... Zeker moderne woningen met grote glaspartijen of huizen met een geïntegreerde veranda zullen op zulke dagen niet echt aangenaam zijn om in te wonen. Tenzij... Je de gepaste zonwering voorziet! Voor binnen en buiten, zelfs voor je veranda: dankzij zonwering kan je pas écht genieten van lekker warme zomerdagen!


Zonwering langs binnen...

Zonwering kan worden ingedeeld in twee soorten: binnenzonwering en buitenzonwering. Hoewel beide soorten voorkomen dat zonnestralen rechtstreeks naar binnen kunnen schijnen, zal binnenzonwering toch net iets minder efficiënt blijken. De zonnewarmte zal namelijk nog steeds door de ramen heen kunnen dringen, waardoor de lucht in je woning toch zal opwarmen. Dit type zonwering heeft dan ook vooral een decoratieve functie. De typische gordijntjes van grootmoeder zijn gelukkig wel vervangen door iéts modernere alternatieven. Optreksystemen en lamellen zijn bijvoorbeeld een echte hype in het wereldje van de decoratieve binnenzonwering!

...en zonwering langs buiten

In tegenstelling tot zonwering langs binnen zal buitenzonwering wél in staat zijn om zowel zonlicht als zonnewarmte uit je woning te houden.

 • binnenzonwering zonwering
 • buitenzonwering binnenzonwering
 • lamellen buitenzonwering
 • ingebouwde zonwering lamellen
 • zonwering plaatsen ingebouwde zonwering

Een belangrijk punt hierbij is de zontoetredingsfactor: des te lager deze is, des te beter! Functionele zonwering houdt immers de warmte tegen maar laat tegelijk zoveel mogelijk zonlicht binnenvallen. Voorts is het belangrijk dat, indien je graag ingebouwde zonwering wil, je hier al bij de ruwbouw van je huis rekening mee houdt. Natuurlijk kan je ook bij een bestaande woning altijd nog zonwering plaatsen, maar dan wel met opgebouwde systemen (indien je niet te veel breekwerken wil laten uitvoeren).

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
zonwering
zonwering
zonwering
zonwering
zonwering

Verschillende soorten zonwering

Of je nu kiest voor zonwering langs binnen of langs buiten: er zijn heel wat verschillende soorten op de markt die jouw woning kunnen beschermen tegen de zon. Zo zijn screens heel erg populair, maar ook uitvalschermen, rolluiken en terrasoverkappingen weten flink hun mannetje te staan tegen de zon. Voorts heb je de keuze tussen compleet verduisterende zonwering of zonwering die enkel het felle licht gaat filteren. Terwijl het eerste type vooral interessant kan zijn in slaapkamers, ga je in de woonruimtes toch best voor zonwering die nog voldoende daglicht doorlaat. Wat betreft de bediening heb je ook twee opties: manueel of elektrisch


 • zonwering zonwering
 • binnenzonwering binnenzonwering

Let wel op wanneer je elektrische zonwering wil; laat hiervoor alvast de voorzieningen plaatsen wanneer je aan het bouwen bent. Anders zal er later onvermijdelijk wat gekapt en geboord moeten worden.

Waarom zonwering aanschaffen?

De twee grootste voordelen van zonwering zijn ongetwijfeld het feit dat fel zonlicht en te veel zonnewarmte je woning niet kunnen binnendringen. Wanneer het zonnetje lustig je huis kan binnenschijnen kan dit immers heel wat nare gevolgen hebben. Je woonruimte wordt getransformeerd tot een broeikas, het licht weerkaatst constant in het televisiescherm, je meubilair of zelfs je vloerbedekking beginnen te verkleuren,... Maar wist je dat buitenzonwering bij nieuwbouw ook een pluspunt geeft in je E-peilberekening? Bovendien is zonwering niet alleen functioneel, maar kan het ook voor de uitstraling van je woning een echte meerwaarde zijn!


Aandachtspuntjes bij zonwering

Om volop te kunnen genieten van de voordelen van je zonwering zijn er wel een aantal dingen waarop je moet letten. Denk hierbij aan de algemene situering van de zon (zo hebben noordgerichte ramen in principe geen zonwering nodig), de aanwezige schaduw van bomen en gebouwen, en de hoek van het invallend zonlicht. Terwijl de zuidkant van je woning namelijk de volle lading zonnestralen te verduren zal krijgen, zullen de oost- en westkant eerder geteisterd worden door schuin invallend zonlicht: net dat soort licht dat een verblindend effect heeft en irritante lichtvlekken op de tv of het computerscherm tovert. Je vraagt dan ook best de hulp van een specialist in zonwering die perfect kan bepalen welk soort zonwering ideaal is voor jouw huis.


De prijs van zonwering

De prijs die je betaalt voor degelijke zonwering is vooral afhankelijk van het type zonwering dat je kiest. Laat je echter niet alleen leiden door de aankoopprijs van zonwering: je mag niet vergeten dat een efficiënte zonwering op termijn wel wat energiebesparing kan opbrengen. Door de zonnewarmte uit je woning te houden zullen airco's en ventilatoren namelijk veel langer buiten spel kunnen blijven, waardoor ze dus geen energie kunnen verbruiken. Energie besparen én niet langer gestoord worden door zonlicht wanneer je tv kijkt of achter je computer zit: een echte win-winsituatie dus dankzij zonwering!

Gepast genieten van de zon dankzij zonwering

In ons niet-zo-zuiderse landje zijn zonnewarmte en zonlicht natuurlijk altijd van harte welkom, maar té veel van het goede is ook niet altijd aangenaam.

 • binnenzonwering zonwering
 • buitenzonwering binnenzonwering
 • lamellen buitenzonwering
 • ingebouwde zonwering lamellen
 • zonwering plaatsen ingebouwde zonwering

Zo kan het tijdens verzengende zomerdagen al snel gebeuren dat het wel érg warm wordt in je huis, en kan binnenvallend zonlicht er eveneens voor zorgen dat je meubels of je vloer gaan verkleuren. Wil jij eens en voor altijd komaf maken met deze problemen? Dan is zonwering jouw redder in nood! Ventilatoren en airco's mogen dan ook terug in de vergetelheid verdwijnen en je meubels en vloer hoeven niet meer te vrezen voor verkleuringen. Bovendien kan je kiezen voor zonwering langs binnen of langs buiten, maar is het wel belangrijk dat je met een aantal puntjes rekening houdt wat betreft de plaatsing van je zonwering. Je zal namelijk kunnen besparen op je energiefactuur indien je zonwering efficiënt geplaatst wordt!

Interessante dossiers over zonwering:
zonwering binnenzonwering buitenzonwering