Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Meer zwemplezier met zwembadverwarming

Het weer in België is, om het zacht uit te drukken, niet altijd even ideaal. Tijdens warme zomerdagen is een zwembad in je tuin bijvoorbeeld meer dan welkom, maar op koudere dagen (en ja, die kunnen zélfs in de zomer voorkomen) ligt dat wel anders. Wie geen schrik heeft van de kou zal hier niet om malen en waagt zich zonder treuzelen aan een frisse duik, terwijl echte koukleumpjes dit waarschijnlijk een minder aanlokkelijk idee vinden. Wie op koude dagen liever een iets warmere duik neemt zal dan ook vast en zeker geïnteresseerd zijn in zwembadverwarming. De mogelijkheid om je zwembad te verwarmen is trouwens niet enkel handig voor in de tussenseizoenen, maar zal ook op frissere zomerdagen zijn nut bewijzen!


Isolatie: een must bij zwembadverwarming

Alvorens je naarstig op zoek gaat naar de juiste zwembadverwarming is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je zwembad goed geïsoleerd is. Het zou immers zonde zijn om de geproduceerde warmte zomaar te laten wegglippen! Voorzie dan ook een speciale zwembadoverdekking die je kan uitrollen wanneer je het zwembad niet gebruikt. Desnoods kan je zelfs kiezen voor een isolerend exemplaar of voor een zwembadoverdekking die de zonnewarmte nog wel doorlaat.

Je zwembad verwarmen met een warmtepomp

Laten we de meest gekozen systemen even op een rijtje zetten, te beginnen met zwembadverwarming met een warmtepomp. De warmtepomp die men voor dit populaire systeem gebruikt is de luchtwarmtepomp: deze haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt die om het zwembad te verwarmen. Dit type zwembadverwarming heeft wel elektriciteit nodig om te functioneren.

  • zwembad zwembadverwarming
  • zwembad verwarmen zwembad
  • zwembad verwarmen met warmtepomp zwembad verwarmen
  • zwembad tuin zwembad verwarmen met warmtepomp
  • warmtepomp zwembad tuin

Let bovendien goed op de COP wanneer je kiest voor zwembadverwarming met een warmtepomp. Dit COP drukt namelijk de verhouding uit tussen het energieverbruik en de geproduceerde warmte, en ligt dus best zo hoog mogelijk.

Zonnepanelen als zwembadverwarming

Wil je helemaal geen elektriciteit verspillen aan je zwembadverwarming? Dan is een systeem op zonne-energie zeker en vast iets voor jou. Daarenboven is zwembadverwarming met zonnepanelen ook goedkoper in aankoop dan het systeem met warmtepomp. Zonnepanelen zijn natuurlijk wel iets meer afhankelijk van het weer. Zo zal deze zwembadverwarming pas echt goed werken als de zon ook effectief schijnt, waardoor ze misschien iets minder ideaal is voor wie ook in het najaar of de vroege lente al van een aangenaam zwembadtemperatuurtje wil genieten. Een pluspunt van zwembadverwarming met zonnepanelen is dan weer dat dit systeem vrij eenvoudig te installeren is.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
zwembadverwarming
zwembadverwarming
zwembadverwarming
zwembadverwarming
zwembadverwarming

Zwembadverwarming aansluiten op je verwarmingsketel

Naast zonnepanelen en de warmtepomp is er natuurlijk ook nog steeds de oude vertrouwde verwarmingsketel. De aansluiting van zwembadverwarming op een CV-ketel is wel wat complexer omwille van de leidingen, waardoor dit dus eerder een klusje is voor een specialist. Bovendien moet je ook eerst nagaan of je verwarmingsinstallatie wel geschikt is als zwembadverwarming. Wat betreft het verbruik is zwembadverwarming op gas of mazout natuurlijk niet echt interessant. Traditionele brandstoffen worden immers sowieso schaarser en dus duurder op termijn, waardoor je bij een luxeproduct als een zwembad beter kiest voor meer ecologische alternatieven.


  • zwembad zwembadverwarming
  • zwembad verwarmen zwembad
  • zwembad verwarmen met warmtepomp zwembad verwarmen
  • zwembad tuin zwembad verwarmen met warmtepomp
  • warmtepomp zwembad tuin

Een warmtewisselaar om je zwembad te verwarmen

Het laatste type zwembadverwarming dat we je voorschotelen is het systeem met warmtewisselaar. Deze kan werken op elektriciteit, stookolie of gas, maar de laatste twee opties zijn minder populair. Toch wordt ook de warmtewisselaar op elektriciteit niet zo vaak gekozen, omdat hij eveneens hogere kosten met zich zal meebrengen qua verbruik. De boodschap is hier dan ook: kies voor milieuvriendelijkere alternatieven! Het is immers niet de bedoeling dat je je blauw gaat betalen aan zwembadverwarming...

Het verbruik van zwembadverwarming

Het verbruik van je zwembadverwarming zal natuurlijk afhangen van het systeem dat je kiest, maar ook van de hoeveelheid water die er in je zwembad past. Zwembadverwarming zal de temperatuur van het water namelijk constant rond de 28° houden, en des te meer water, des te meer werk voor de zwembadverwarming.


Daarnaast speelt ook de oriëntatie van het zwembad een belangrijke rol. Ligt het in de schaduw van gebouwen of bomen, of net in de volle zon? Het verbruik hangt uiteraard ook af van wat jij belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld ook in de winter kunnen zwemmen, dan moet je kiezen voor zwembadverwarming die wordt aangesloten op je verwarmingsketel. Ben je vastberaden en is een laag energieverbruik voor jou het allerbelangrijkste, dan is zwembadverwarming met zonnepanelen of een warmtepomp uiteraard een betere keuze.

Zwembadverwarming, ideaal voor elk seizoen

Een zwembad in de tuin zorgt voor heel wat plezier op warme dagen, maar wanneer de temperaturen iets minder gunstig zijn ligt het zwembad er vaak verlaten bij. Daarom kan je kiezen voor zwembadverwarming. Er zijn immers heel wat verschillende systemen op de markt om je zwembad te verwarmen. Zwembadverwarming met warmtepomp, met zonnepanelen, aangesloten op je verwarmingsketel of met een warmtewisselaar: aan jou de keuze! Een belangrijk punt bij zwembadverwarming is wel dat je zwembad goed geïsoleerd moet zijn. Anders kan de warmte ontsnappen, waardoor je zwembadverwarming veel meer zal moeten verbruiken. Wil je als koukleum ook op minder goede dagen van het zwembad in je tuin kunnen genieten? Ga dan voor zwembadverwarming!


zwembadverwarming zwembad zwembad verwarmen