Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Eén met de natuur in een zwemvijver

Een frisse duik op een warme zomerdag, wie houdt er niet van? In de tijd van onze grootouders waren vijvers en kanalen dan ook dé uitgelezen plekjes om afkoeling te zoeken, maar met de opkomst van de privézwembaden daalde de interesse in deze natuurlijke waterpartijen. Zuiverheid werd immers steeds belangrijker bij het zwemmen en jammer genoeg ging dat vaak ten koste van de tuinvijver. Stilletjesaan beginnen we de natuur echter opnieuw meer te appreciëren en dat zie je ook in de tuin. Zo zijn vijvers weer helemaal in en is het vooral de zwemvijver die de concurrentie aangaat met zwembaden.


Een zwemvijver past overal en altijd

In tegenstelling tot een zwembad spreekt het voor zich dat een zwemvijver qua natuurlijkheid perfect aansluit bij een tuin. Daarenboven is het geen enkel probleem om de vorm van een zwemvijver af te stemmen op het ontwerp van de tuin in kwestie. Rond, ovaal, rechthoekig, of een combinatie hiervan: bijna alle vormen zijn mogelijk! Een bijkomend pluspunt is dat een zwemvijver niet enkel voor plezier kan zorgen in de zomerperiode. Is het bijvoorbeeld te fris om te zwemmen, dan zal een zwemvijver nog steeds een echte sfeermaker zijn in je tuin. Eender welke periode: zwemvijvers hebben altijd wel iets te bieden!

 

Aangenaam zwemmen in je zwemvijver

Is een koude duik niet echt aan jou besteed? Dan voorzie je de ligging van je zwemvijver best op een zonnig plaatsje. Op die manier kan de zon het water opwarmen en zal het zwemmen voor jou toch ook wat aangenamer zijn. Wil je liever niet te afhankelijk zijn van de zon, dan kan je er ook voor kiezen om je zwemvijver te verwarmen. Om binnen het natuurlijke plaatje te blijven kan dat zelfs op een ecologische manier, bijvoorbeeld met zonnecollectoren of een warmtepomp. Da's uiteraard wel niet meer zo natuurlijk als een échte zwemvijver en daarom wordt het ook niet zo vaak toegepast. Maar voor wie z'n zwemvijver wil verwarmen, kan het dus wel degelijk.


 

Het onderhoud van een zwemvijver

Terwijl het onderhoud van een zwembad grotendeels berust op chemische producten, verloopt dat bij een zwemvijver helemaal anders. Zwemvijvers worden namelijk opgedeeld in twee delen: de zwemzone en de zuiveringszone. In de zuiveringszone worden allerlei moerasplantjes geplaatst die samen met de aanwezige bacteriën gaan zorgen voor een natuurlijke waterzuivering. Ook de bodem van deze zone, die bestaat uit vulkanisch gesteente of substraat, heeft bovendien een zuiverende functie. De combinatie van deze drie factoren vormt dan ook een op en top biologische zuivering die je zwemvijver zo goed als zelfreinigend maakt. Toch kan zelfs een zwemvijver niet zonder enig bijkomend onderhoud: het verwijderen van afgevallen bladeren in de herfst en het snoeien van de zuiveringsplantjes blijven nu eenmaal taken waaraan je niet kan ontkomen.

Heeft je zwemvijver last van algen?

Net zoals dat bij een gewone vijver het geval is, zal ook een zwemvijver vlak na de aanleg te kampen krijgen met algen


De reden hiervoor is dat het ecosysteem van de zwemvijver wat tijd nodig heeft om zijn biologische evenwicht te vinden. Hoe groter de zwemvijver, hoe sneller dat zal gebeuren, maar het blijft voornamelijk een kwestie van tijd. Daar komt nog eens bij dat je de aanleg van een zwemvijver beter overlaat aan een specialist op dat gebied. Indien een zwemvijver niet correct wordt aangelegd met de nodige kennis hieromtrent, zal het namelijk vrij moeilijk zijn om hem nog van algen te ontdoen.

De zwemvijver versus het zwembad

Ondanks alles blijken zwembaden en zwemvijvers toch niet meteen elkaars grootste concurrenten te zijn. Zo hebben ze elk een specifiek doelpubliek en zullen zwemvijvers bijvoorbeeld eerder gezinnen aantrekken die een zekere voeling hebben met de natuur. Da's nu eenmaal ook wat een zwemvijver vertegenwoordigt; denk maar aan de vogels, libellen, kikkers of zelfs vissen die ook gebruik zullen maken van jouw zwemvijver. Vind je dit maar niks en ben je daarentegen eerder gesteld op een absolute zwemhygiëne, dan zal jouw keuze waarschijnlijk sneller uitgaan naar een zwembad dan naar een zwemvijver.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
zwemvijver
zwemvijver
zwemvijver
zwemvijver
zwemvijver

Uren waterplezier in een zwemvijver

Op warme zomerdagen zorgt een zwembad gegarandeerd voor uren waterplezier. Wie het allemaal liever wat natuurlijker ziet kan echter ook kiezen voor een zwemvijver. Zwemvijvers vormen namelijk een natuurlijke zwemgelegenheid die perfect past in elke tuin. Rond of rechthoekig, groot of klein, met of zonder vissen, al dan niet verwarmd, ... Je kan een zwemvijver helemaal creëren zoals jij dat wil! Daarenboven zijn er geen chemicaliën nodig voor het onderhoud van een zwemvijver én zijn deze waterpartijen zelfs voor een groot stuk zelfreinigend. Bij de aanleg van een zwemvijver kan je wel best even de hulp inschakelen van een specialist, om te voorkomen dat er zich hardnekkige algen gaan vormen.


zwemvijver zwemvijvers zwemvijver verwarmen